Avto
12333 ogledov

Ministrica se posipa s pepelom, njen podrejeni ne

Zapora mostu v Kranju
1/14
Andrej Leban
Ministrica se opravičuje Kranjčanom za napako. A tem ne preostane drugega, kot da pol leta trpijo.

Torkovo zaprtje mostu čez Savo na zahodni kranjski obvoznici je povzročila pravi vihar v Kranju, saj so po trditvah župana Boštjana Trilarja celo občino o popolni zapori te vitalne državne prometne žile obvestili šele v ponedeljek. Na Direkciji za infrastrukturo (DRSI) pa so se včeraj zavili v popoln molk. 

Včeraj se vozniki, ki so potovali prek gorenjske prestolnici z desnega brega Save proti gornji Gorenjski in obratno, niso mogli izogniti dolgim zastojem, ki so segali vse do Naklega na eni in do križišča za Orehek na drugi strani, saj sta edina mogoča obvoza prek mestnega jedra ali prek vzhodne obvoznice, ki pa je že tako ali tako ena najbolj neprepustnih cest v državi. Tegobe so pomagali lajšati policisti in redarji.

Že včeraj pa so se v zakulisju očitno dogajali burni sestanki, saj so danes pred novinarje družno stopili infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek (sicer domačinka), župan Trilar in direktor DRSI Damir Topolko.

Alenka Bratušek | Avtor: Andrej Leban Alenka Bratušek Andrej Leban

Prva dva sta se opravičila Kranjčanom in vsem ostalim prizadetim voznikom, ker je obveščanje o tako pomembni zapori očitno zatajilo. Bratuškova je obljubila, da bo zaradi kranjske napake na ministrstvu sprejet protokol, ki bo veljal za vso državo in ki bo določal, kako morajo pristojne službe poskrbeti za pravilno in predvsem pravočasno obveščanje v podobnih primerih.

Direktor DRSI Topolko pa je vztrajal pri svojem, da so postopki glede ad hoc zapore v Kranju potekali kot vedno in da so bile "obveščene vse pristojne službe."

Damir Topolko | Avtor: Andrej Leban Damir Topolko Andrej Leban

Je polletna popolna zapora res potrebna?

"Objekt je dobesedno skakal. Ko smo bili pod mostom in je čezenj zapeljal tovornjak, je človeka imelo, da bi skočil v Savo," je bil slikovit Ivo Jereb, predstavnik projektanta ZIL inženiring, ki je popeljal trio in novinarje prek delovišča in pod most. Povsem dotrajane so diletacije, na številnih mestih je vidna železna armatura mosta. Najslabše pa je stanje pri nekaterih nosilnih stebrih. Del mosta so morali tako že pred dnevi podpreti.

Po začetku pripravljalnih del in ocen stanja nekaterih najbolj obremenjenih stebrov je postalo jasno, da bo obnova mogoča le ob popolni zapori, saj bo potrebno "odpreti" zgornji del mostu in ustrezno urediti nosilno konstrukcijo za naslednjih 50 let. Tega pa ni mogoče, če čezenj poteka promet.

Zapora mostu v Kranju | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tudi ministrica Bratuškova je po ogledu opozorila, da mora biti varnost kljub začetni nejevolji na prvem mestu. Je pa zanimivo, da niti Topolko niti Trilar nista znala odgovoriti na vprašanje Žurnala24, ali bo prenovljeni most v bodoče prijazen tudi do kolesarjev z zanje ločenim pasom, saj je trenutno ta del kranjske prometnice vključno s klancem proti Koroški cesti za kolesarje izredno nevaren.

Bratuškova je sicer dodala, da je glede na prve podatke ocene stanja premostitvenih cestnih objektov pri nas še 57 takšnih, ki so v slabem stanju.

Ko bodo obnovili tega, pride na vrsto že drugi

Most prek Save je bil zgrajen v 70. letih prejšnjega stoletja in nikoli konkretneje saniran. Slovenska javnost ga je spoznala, ker sta z njega v minulih letih, nazadnje letos, prebila kovinsko ograjo in poletela na parkirišče trgovskega centra pod njim dva tovornjaka. Prihodnji most bo imel zato veliko trdnejšo odbojno ograjo.

Kot je dejal Plemenko, si bodo prizadevali, da bo prenova zaključena pred predvidenim rokom marca 2019. A takoj nato se bo začela obnova drugega vitalnega mostu v mestu - Delavskega mostu na vzhodni obvoznici, kjer pa bo zapora zaradi štiripasovnega cestišča precej manj vplivala na promet. V teku je tudi priprava na razpis za ureditev neustreznega krožišča na Primskovem in novega pri Zgornjih Bitnjah.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 23:35 26.september 2018.

    Kar sem videl lahko rečem samo da tem nebulozam zakaj noben tehnik ne verjame. Naj povejo da so to naredili, da bo izvajalec lahko brez dodatnih stroškov zaradi prilagojenega dela dela dokončal v miru in raje kot da bi povzročali ...prikaži več prometni kaos zaradi izmenično enosmernega prometa so zaprli promet v obe smeri in sprostili območje gradbišča. Za te dilatacije in nekaj vidnih stremen armature je pa škoda komentarjev.

  • Avatar @narhist
    @narhist 22:44 26.september 2018.

    Mislim, da je sanacijo mostu pospešila tragedija v Genovi, saj so le nekaj dni zatem prali podnožje, verjetno z namenom pregleda konstrukcije, zdaj pa most praktično čez noč zaprli.

  • mirror 18:52 26.september 2018.

    Absolutna je postala "kranjska domačinka" samo zaradi volitev. Kot tekstilka se na gradbeništvo nič ne spozna. Res pa je, da se pri nas pravniki in politiki, ko nastopijo na zelo dobro plačane funkcije, spoznajo na vse od šivanke do lokomotive. ...prikaži več Najbolj se spoznajo na polnjenje lastnih žepov.