Avto
39 ogledov

Mitsubishijev lahkokategornik za 8.490 evrov

Mitsubishi space star
1/13
Gregor Prebil
Pozabite na colta. Mitsubishi je izdelal njegovega naslednika, globalni in povsem nov model, ki bo moral zadostiti današnjim zahtevam. Mestni space star pri nas stane najmanj 8.490 evrov.

Colt je bil pretežak in predrag, da bi konkuriral modernim malim avtomobilom. Pri Mitsubishiju so se odločili za povsem nov model, ki se od colta razlikuje v marsičem.

Inženirji so imeli nalogo narediti avtomobil, ki bo všeč široki množici voznikov – narediti prostoren avtomobil, ki je lahek in okreten, z nizkimi emisijami CO2 in nizko porabo goriva.

"Peresna kategorija“

Petvratni space star je 25 centimetrov krajši od colta, a prostorsko povsem enakovreden. Postavljen je na novo platformo, dobil je nove, manjše pogonske agregate, zaradi katerih so lahko povečali prostor za noge v kabini, nov je menjalnik. V primerjavi s coltom je lažji za 120 kilogramov in tehta 845 kilogramov.

Trdnost karoserije so povečali z varnostno zasnovo v obliki kletke, ki zagotavlja visoko togost, sprednji in zadnji del pa zgradili tako, da ob trku absorbirata čim več energije. Prednji del je oblikovan z mislijo po varovanju pešcev ob morebitnem trku.

Globok prtljažnik s "kletjo“

Mitsubishi space star | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Volumen prtljažnega dela meri 235 litrov, brez dvojnega dna, kjer je set za popravilo pnevmatike in za doplačilo posebna posoda za shranjevanje predmetov, ki jih je dobro voziti s seboj, a jih vsak dan ne potrebujemo. Volumen ga uvršča v zlato sredino, saj je razpon velikosti v tem segmentu vozil od 185 do 286 litrov. Posebnost prtljažnega dela je, da lahko vanj postavimo predmete, ki višino merijo do 60 centimetrov. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60:40, ob podrtju pa lahko v vozilu prevažamo predmete do dolžine 124 centimetrov.

Do 180 km/h

Posebno poglavje je pripadlo aerodinamiki. Količnik zračnega upora je vsega 0,27. Vse to mu omogoča dobre vozne lastnosti. Najvišja hitrost pri zmogljivejšem agregatu je 180 km/h.

Na izbiro sta dva pogonska agregata, oba bencinska in oba trivaljna. 1,0-litrski motor proizvede največ 52 kilovatov moči (71 KM) in 88 Nm navora, tovarniško izmerjena normna poraba je 4,0 l/100 km, izpusti CO2 pa 92 gramov na kilometer. 1,2-litrski motor zmore 59 kilovatov moči (80 KM) in 106 Nm navora, normna poraba je 4,3 l/100 km, izpusti CO2 so 100 gramov na kilometer. Oba motorja sta opremljena s sistemom stop/start in petstopenjskim ročnim menjalnikom.

Trije nivoji opreme

Kupcem so na voljo trije nivoji opreme. Najnižji nivo (inform) prihaja v kombinaciji s šibkejšimi agregatom, srednja (invite) in najvišja (intense) stopnja opreme pa v kombinaciji z 1,2-litrskim agregatom.

Mitsubishi space star | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Osnovna oprema prinaša tudi ročno klimatsko napravo in paket kromiranih dodatkov za lepši izgled, 14-palčna jeklena platišča, šest zračnih blazin, potovalni računalnik, električno pomični stekli spredaj, zadnji spojler ... Srednja oprema med drugim dodaja senzor za dež, samodejno klimatsko napravo, sovoznikov sedež nastavljiv po višini, tudi zadaj električno pomična stekla, 15-palčna lahka platišča, zatemnjena stekla zadaj ...  Najvišji paket opreme pa dodaja še usnjen multifunkcijski volan s stikali, sistem za prostoročno telefoniranje, tempomat …

Cene za šibkejši bencinski motor se začnejo pri 8.490 evrih, 1,2-litski motor s srednjim paketom opreme nakup podraži za 800 evrov, v kombinaciji z najboljšo opremo je cena 9.990 evrov, kolikor je pred stal najcenejši colt. Za kovinsko, oziroma biserno barvo je treba doplačati 350 evrov.

Tako kot za preostale modele Mitsubishi, tudi za space star velja petletna tovarniška garancija in pet let brezplačne asistence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.