Avto
246 ogledov

Mladim največ težav povzročajo znaki

Skuter Pixsell
O tem, kako (ne)zanesljivi so mladi na dvokolesih AM-kategorije, smo se pogovarjali z inštruktorjem šole vožnje Stop iz Ajdovščine Elvisom Maiem. Tudi o tem, kako naj bo zaščiten mladi voznik.

Je lažje začeti na mopedu s prestavami ali na skuterju?

Za začetnika to ne igra nobene vloge. Le dekleta se morda raje odločijo za skuter.

Kakšen naj bo moped oziroma skuter za začetnike, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

V večini primerov je tako, da starši določijo cenovni okvir, tako da lahko mladostnik izbere kvečjemu barvo. Starši se v to premalo poglobijo, saj je ponudba ogromna, tudi daljnoazijska. Razlike med proizvajalci se po navadi pokažejo šele, ko moped ali skuter ne vžge več.

Elvis Mai | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Ali je mogoče narediti kakšno primerjavo prometnega znanja najstnikov na prehodu iz osnovne v srednjo šolo danes in pred leti?

Gotovo imajo danes mladi precej več znanja. Včasih se s prometom doma in v šoli niso toliko ukvarjali, ne nazadnje tudi mopedov in skuterjev ni bilo toliko.

Kakšne napake pa so najpogostejše med mopedisti?

Predvsem niso navajeni spremljanja cestnih znakov, tudi s prepoznavanjem imajo veliko težav. Pri mopedistih je zanimivo razmeroma redko izsiljevanje prednosti, saj je v nasprotju z mladimi avtomobilisti prisoten večji strah.

Je bil dvig starostne meje za opravljanje izpita s 14 na 15 let smiseln?

Po mojem mnenju da. Dodatno leto se veliko pozna pri zrelosti kandidatov.

Na skuter 
nikar goli

Čeprav imajo kolesa z motorjem prostornino do 50 kubičnih centimetrov in ne presegajo hitrosti 45 kilometrov na uro, je treba veliko pozornosti nameniti ustrezni varnostni opremi, opozarja Mai. Dobra čelada za mladega mopedista mora biti čim lažja in zračna, prav tako se mora tesno prilegati glavi. Takšnih čelad je na trgu danes veliko in niso nujno le priznanih znamk; spodobno kakovost je mogoče dobiti za od 150 do 200 evrov, 
pravijo strokovnjaki.

Obvezna oprema mopedista bi morali biti tudi ledvični pas, tudi v poletnih mesecih rokavice ter ščitniki za kolena in komolce ali ustrezna obleka, ki ublaži posledice padca. Na moped ne spadajo natikači in druga lahka obutev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.