Avto
11 ogledov

Mladim prepoved vožnje med 22. in 5. uro

Voznica Anže Petkovšek
Mladi vozniki bodo morali počakati še eno leto do polnopravnega vozniškega izpita. Predlog sprememb zakonodaje predvideva še vrsto drugih omejitev za malo izkušene. Ne, ne v Sloveniji.

V Veliki Britaniji je na mizi predlog sprememb za pridobitev vozniškega izpita. Pripravljalci so izhajali iz dejstva, da mladi prispevajo le okoli pet odstotkov vse "kilometraže" na britanskih cestah, a so udeleženi v kar 20 odstotkih nesreč, ki se končajo s smrtjo udeležencev ali hudimi poškodbami.

Nova zakonodaja sicer išče različne načine, kako bi mlade voznike naredila varnejše. Prvi predlog predvideva, da bi morali mladi vozniki po opravljenem izpitu z 18 leti iti še skozi nekakšno 12-mesečno pripravništvo. V tem času bi morali najmanj 120 ur voziti pod nadzorom, na cesti pa ne bi smeli sami nikoli voziti med 22. in 5. uro, razen če bi bil poleg njih v avtomobilu nekdo, starejši od 30 let.

Drugi predlog predvideva popolno prepoved uporabe mobilnih telefonov za mlade, torej tudi prostoročnega načina.

Niso vsi za

Od sprememb si britanska vlada obeta konkretne koristi, saj naj bi se število najhujših nesreč bistveno zmanjšalo, hkrati pa bi priharanili več kot 250 milijonov evrov. Na leto. Britanska strokovna javnost se je sicer po pisanju BBC na načrte odzvala različno, del nje meni, da so se zakonodajalci reševanja problematike lotili z napačne strani, medtem ko drugi del predvidene ukrepe pozdravlja. 

Vsekakor pa bi bil marsikateri predlog koristno pretresti tudi v Sloveniji, saj so tudi pri nas mladi vozniki avtomobilov najbolj tvegana skupina.

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:40 16.oktober 2013.

    Ti ukrepi so dokaj podobni kot ukrepi proti "terorističnim" državam po svetu. Bombandirajo po vseh. Za resen učinek bi morali zbezati posameznika in se z njim ukvarjati. Ne pa s celotno populacijo.