Avto
21 ogledov

Moški bolj rizični vozniki

Sodeč po raziskavi ženske enako vestno preverjajo tlak v pnevmatikah, nekoliko s Žurnal24 main
Raziskava. Evropski vozniki vidijo pnevmatike kot ključen element varnosti.

Raziskava, ki jo je na 3.500 evropskih voznikih izvedel Goodyear, je pokazala, da so moški enako vestni glede optimalno delujočih pnevmatik kot ženske, a samozavestnejši glede sposobnosti v zahtevnih voznih razmerah.

Gume takoj za alkoholom
Po mnenju anketirancev so pnevmatike (82 odstotkov) za alkoholom (90 odstotkov) najpomembnejši element varnosti v prometu.

Še zanimiveje je, da le 58 odstotkov anketirancev večjo varnost pripisuje spoštovanju omejitev hitrosti, še manjšo (le 27 odstotkov) pa varnostnim sistemom, kot je ESC. Razlike med spoloma so največje pri poznavanju delovanja pnevmatik.

Intervju z  Anne France Cambron, raziskave in razvoj pnevmatik pri Goodyearu

"Dober avto ni dovolj"
Kako komentirate evropsko raziskavo o pnevmatikah?

Raziskava je predvsem pokazala, da se vozniki še vedno premalo zavedajo pomena pnevmatik in vpliva, ki ga imajo na varnost v avtomobilu, kar pomeni, da je nujno izboljšati znanje s tega področja. Veliko ljudi misli, da je dovolj imeti dober avto, na pnevmatike pa pozabijo.

Kaj je treba vedeti pri izbiri zimskih pnevmatik?

Anne France Cambron | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predvsem to, da cena vedno pomeni kakovost in s tem seveda varnost. Lahko bi rekla, da je vožnja v zimskih razmerah s poceni (pa čeprav novimi) pnevmatikami pravzaprav celo manj varna od vožnje z letnimi ali obrabljenimi. To potrjujejo tudi zadnja testiranja. Pri nakupu pnevmatik torej ni dobro varčevati.

Kaj menite o tem, da kljub nizkim temperaturam v nekaterih državah Evropske unije zimske pnevmatike niso obvezne?

Trenutno sodelujemo v projektu, ki si prizadeva za to, da bi v članicah Evropske unije veljala enotna pravila, ki bi zahtevala uporabo zimskih pnevmatik. Žal veliko voznikov misli, da so zimske pnevmatike potrebne le, če sneži, ne zavedajo pa se, da letne pnevmatike za hladno (in velikokrat tudi mokro) cestišče niso primerna izbira. S. Č.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.