Avto
177 ogledov

Mr. Bean drago prodaja svojega mclarna

Rowan Atkinson in mclaren F1
1/3
Profimedias
Rowan Atkinson prodaja svoj slavni supešportni avto mclaren F1, ki se je zapisal v zavarovalniške anale zaradi najdražjega kritega popravila po nesreči. Mr. Bean pa želi za svojo popravljeno zverino astronomsko vsoto denarja.

Rowan Atkinson je večini Zemljanov znan kot nerodni gospod Fižolček, a v resničnem življenju je 60-letni britanski komik velik ljubitelj hitrosti in dragih avtomobilov. 

Kronski dragulj v njegovi zbirki je bil prav mclaren F1, ki ga je Atkinson kupil leta 1997. Takrat eden najhitrejših serijskih vozil na svetu je stal okoli 730.000 evrov.

A s trisedežnikom (!) je imel igralec kar nekaj nevšečnosti. Pred leti se je tako zaletel v nekega roverja, še veliko hujša pa je bila nesreča leta 2011. Takrat je Atkinson na spolzkem vozišču izgubil oblast nad zverino in zletel s ceste. Avto je silovito treščil v drevo in se dobesedno prepolovil, a jo je Atkinson odnesel še dobro, le z zlomljeno ramo. 6,1-litrski motor je denimo odneslo več deset metrov stran.

Praktično na novo narejen

Čeprav je avto takrat dajal sila klavrn videz, se ga je Atkinson odločil popraviti. Sledil je v Veliki Britaniji najvišji zahtevek za popravilo kakšnega avtomobila, saj je zavarovalnica izplačala preračunano kar 1,2 milijona evrov, s čimer so v McLarnu iz razbitine izdelali praktično nov avtomobil. A v zameno je moral Atkinson zadnja leta za zavarovanje mclarna F1 vsako leto odšteti težko pojmljivih 81 tisoč evrov! To je bilo očitno le pretežko breme za Mr. Beana, še posebej, ker se je lani ločil od svoje dolgoletne žene, kar verjetno tudi ni bilo ravno poceni. In vsakih nekaj tisoč kilometrov je potreben servis, ki stane 40 tisoč evrov.

Avto je sedaj naprodaj, za 18 let star avto pa zahteva astronomskih 10,7 milijona evrov (8 milijonov funtov). Trgovec, ki ga prodaja, je prepričan, da bo kljub visoki ceni kmalu našel lastnika.

"Če bi izbiral med nekim mclarnom F1 s 1.000 prevoženimi kilometri, ki je bil do danes skrit v kakšnem skednju, ali pa med Atkinsonovim, bi gotovo vzel slednjega. Avto ima izredno zgodovino in to je tisto, kar pravi ljubitelji zelo cenijo. F1 je zelo ekskluziven model in pravi zbiralci si zelo prizadevajo, da bi ga imeli v svoji zbirki. Ima ga Jay Leno, celo več kot enega pa si lasti Ralph Lauren," je za Daily Telegraph dejal David Clark, nekdanji direktor McLarna, danes pa vodja londonske trgovske hiše s prestižnimi vozili, ki prodaja avto.

Z njim po kruh in mleko

Atkinson, ki si med drugim lasti rolls-roycea šhantoma coupeja, hondo NSX, jaguarja Mk7 in aston martina DB2 ter še nekaj lepotcev (tudi škoda superb je v floti), sicer vztraja, da na avtomobile nikoli ni gledal kot na investicijo.

"Kupil sem ga zaradi kvalitete takratnega razmišljanja, ki se je odražala tudi v dizajnu, do danes pa je avto pridobil ogromno vrednost in nastopil je čas, da v njem uživa še kdo drug," je slovo od hitre igrače pokomentiral igralec. "Tako tih je in udoben, da se ga hitro navzameš. Zelo dobro se obnese tudi pri počasnejši vožnji. Večino poti, ki sem jih z njim opravil, so bile povsem običajne, denimo skoki do trgovine ali do šole."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.