Avto
8 ogledov

Musk trdi: vsak dom bo "na baterije"

Elon Musk EPA
Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla napoveduje baterije, ki bodo lahko "poganjale" tudi domove, s tem pa rešile ključno težavo pri trenutni izrabi obnovljivih virov energije.

Tesla, ki ga vodi vizionar Elon Musk, namerava izdelovati baterije, ki bi lahko hranile sončno energijo za kasnejšo rabo, kar bi odpravilo veliko oviro pri rabi obnovljivih virov energije. Musk je tako napovedal, da bi to lahko pripomoglo k koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture.

Tako imenovani Tesla Powerwall lahko hrani energijo sončnih celic in zagotovi varnostno rezervo v primeru izpada elektrike. V teoriji bi lahko ta naprava, ki bi lahko bila nameščena v zid garaže ali znotraj hiše, domove na sončno energijo naredila neodvisne od tradicionalnega energetskega omrežja.

"Cilj je popolna preobrazba celotne globalne energetske infrastrukture," je ob razkritju Powerwalla povedal Musk in dodal, da bi to lahko prispevalo k zmanjšanju porabe fosilnih goriv.

"Očitna težava pri sončni energiji je, da sonce ponoči ne sije," je povedal Musk. To pomeni, da električna omrežja, ki uporabljajo sončno energijo, trenutno še vedno potrebujejo rezervni vir elektrike, ki pa se pogosto pridobiva iz fosilnih goriv.

A nove baterije Tesle so manjkajoči člen, ki bi lahko pripeljal do širše rabe sončne energije, saj hranijo energijo sonca, tudi ko to ne sije.

Tesla bo proizvajal baterije za stanovanjsko rabo. Stale bodo 3500 ameriških dolarjev, v ZDA pa jih bodo začeli prodajati še letos. Po načrtih pa naj bi mednarodna prodaja stekla enkrat prihodnje leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.