Avto
8752 ogledov

Na daljavo bodo zaznali, da telefonirate v avtu

Opozorilna tabla Westcotec
V Sloveniji bodo postavili znake, ki bodo na daljavo prepoznali uporabo telefona v avtu.

Slovenija bo kot ena prvih držav na svetu sodelovala v preizkušanju opozorilnih tabel, s katerimi naj bi zmanjšali nedovoljeno in nevarno uporabo mobilnikov v prometu. Tehnologija deluje tako, da s pomočjo antene zbira radijske valove, ki jih oddajajo mobilni telefoni, in meri jakost ter dolžino signala. Če zazna, da je v bližajočem vozilu aktivni telefon, torej da se z njim telefonira, pošilja sporočila ali aktivno brska po spletu, prek LED table sproži opozorilni znak s prečrtanim mobilnikom. Ker razlikuje med jakostjo signalov (prenos podatkov v ozadju na neaktivnem telefonu ...), se s tem zmanjšujejo nepotrebne aktivacije table.

Sistem je v svoji zadnji generaciji, ki je bila predstavljena lansko jesen, sposoben razlikovati tudi bluetooth signal od drugih signalov, tako da takrat ne sproža opozorila, saj je uporaba prostoročnega telefoniranja dovoljena.

Tehnologija pa ne more ločiti, ali telefon v vozilu uporablja voznik ali kdo drug. Zato se opozorilo lahko sproži tudi, če voznik ne počne ničesar narobe. "V kolikor se tabla aktivira, slednje ne predstavlja problema, saj gre le za obveščanje in opozarjanje udeležencev v cestnem prometu in ne za represivne namene, saj table niti niso temu namenjene," pravijo pri direkciji.

Kje jih bodo postavili? 

Direkcija bo v pilotnem projektu najela dve napravi, vsako pa bodo uporabljali na dveh lokacijah. Kje bodo stale, se bodo odločili po posvetu s policijo, med kriteriji pa bodo poleg ustrezne infrastrukture (napajanje) tudi bližina šol oz. vrtcev, bližina križišč ... Postavili jih bodo na začetku prihodnjega leta, projekt pa bo trajal 200 dni. 

Podoben pilotski projekt so pred kratkim zagnali v Veliki Britaniji in tudi tam se zanašajo na tehnologijo britanskega podjetja Westcotec. O njem poleg Slovenije resno razmišljajo še na Novi Zelandiji in Argentini, so povedali pri Westcotecu.

Opozorilne table seveda ne bodo služile za kaznovanje voznikov, vseeno pa bodo zelo koristne pri zbiranju podatkov o uporabi mobilnikov med vožnjo.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • evelux 16:53 02.avgust 2018.

    Če bo telefon v torbici in bo v tistem momentu slučajno zvonil brez da ga vzameš i torbice bo ravno tako pokazalo saj je v tem trenutku že povezan ....

  • zdrej 11:47 02.avgust 2018.

    To je brezveze, ker je spremenljivk, ki jih ne morejo določiti toliko, da ne bi mogli kaznovat nikogar na podlagi te indikacije/prikaza. Sicer pa bo to utripalo pri večini, in bo posledično izgubilo smisel. Bo še pač ena tabla, ki ...prikaži več tam nekaj za brezveze utripa.

  • Laznivi 10:03 02.avgust 2018.

    In koliko evrckov bo pokasiral izbran ponudnik ? Se en projekt namenjen izkljucno polnenju zepov prikoritnikov.