Avto
23 ogledov

Na dopust s hladno glavo

Prtljaga
1/4
Shutterstock
Nasveti. Pokvarjeni avtomobili ob cesti med potjo na dopust so pogost pojav, ki pa se da preprečiti s temeljitim predhodnim pregledom vozila.

Pregled vitalnih delov avtomobila vas bo na pooblaščenih servisih stal okoli 40 evrov. Če je to preveč, lahko z nekajminutnim pregledom sami poskrbite, da se boste na počitnice odpravili s hladno glavo. Preverite raven olja in po potrebi dolijte zgolj predpisano. Pravšnja mora biti tudi raven zavorne in hladilne tekočine, prav tako ne pozabite na tekočino za pranje stekel ter poskrbite za pravilno delovanje klimatske naprave – če sistem slabo hladi, obiščite servis. Premalo napolnjene pnevmatike vplivajo na porabo goriva.

Ker na pot odhajamo z natovorjenim vozilom, naj bo tlak višji za 0,1 ali 0,2 bara. Shranite pomembne telefonske številke države, v katero potujete in ne pozabite dokumentov. Gneči se izognete s poslušanjem prometnih informacij prek radia.

Pakiranje: premislite, kam gre kaj

Začnite nalagati, ko ste pripravili že vso prtljago. Težji in večji kosi prtljage, kot so kovčki in škatle s hrano, morajo biti spodaj. Če je prtljaga višja od zadnjih sedežev, nujno uporabite zaščitno mrežo, da ob zaviranju ne trešči v potnike. Na sedeže ne polagajte ničesar. V strešne kovčke dajte le lažje predmete, nosilci za kolesa pa naj bodo kakovostni. Prtljago na strehi učvrstite s pasovi.

Navigacija: veste, po kateri poti?

Nikar šele med potjo ne razmišljajte, po kateri poti boste šli in koliko časa vam bo vzela. Za načrtovanje uporabite navadni ali spletni zemljevid, kakršen je Google Maps, če uporabljate navigacijsko napravo, pa cilje in vmesne točke nastavite že doma.

Najugodnejša dneva za potovanje sta torek in sreda, predvsem na vrhuncu sezone pa se ob koncu tedna izognite cestam. Raziskave kažejo, da je biološko najmanj primerna za človeško telo in zato nevarna vožnja med 2. in 4. uro zjutraj.

Udobje: ne drvite proti cilju

Prvo pravilo na poti je: ne sme se vam muditi. Za 15 minut se ustavite in pretegnite najmanj na dve uri. Temperature klimatske naprave ne nastavite prenizko. Pred potjo se ne najejte, še posebno ne z mlečnimi izdelki, ki povzročajo slabost. Raje kot sendviči naj bo pri roki lahka in osvežujoča hrana, kot je hladno sadje. Pijte veliko tekočine, monotonost vožnje pa prekinite s pogovorom.

Sopotniki: prilagajajte se otroku

Otroci daljše poti prenašajo težje kot odrasli. Pred sončnimi žarki jih zavarujte s senčniki za okna, med potjo pa jih zamotite z igranjem, pravljico ali pesmimi. Ustavljajte se na postajališčih, kjer so otroška igrala. Če je otroku med potjo pogosto slabo, mu pred začetkom vožnje dajte tableto proti slabosti, pomaga pa že, če mu z obližem prelepite popek. Pri roki imejte vedno osvežilne robčke. Otroški jok vas ne sme vreči iz tira.

Včasih najem cenejša izbira

Strešni kovček, prtljažniki za kolesa in GPS. Za vse skupaj bi v trgovini odšteli najmanj 700 evrov, 14-dnevni najem pa vas stane okoli 200 evrov. Cene za izposojo kovčka so okoli pet evrov na dan, še ugodnejša je izposoja nosilcev za kolesa. GPS-naprava z ustreznimi zemljevidi stane okoli 10 evrov na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.