Avto
538 ogledov

Na FB: Radar bo "kasiral" tudi za postajo

Radar na cestninski postaji Log Anže Petkovšek
"Pozor! Prihaja novi radar, ki bo TA TEDEN začel meriti hitrost vozil pred cestninskimi postajami. Tudi takoj po cestninski postaji ga nastavljajo." Zapis s Facebooka, ki je te dni vznemiril marsikaterega uporabnika avtocest. Koliko je v njem resnice, smo preverili pri Darsu.

Po zapisu, ki kroži po socialnem omrežju, naj bi nov merilni sistem najprej namestili na cestninski postaji Torovo. Kršiteljev naj ne bi ustavljali, temveč bi prehitri vozniki kar na dom prejeli obvestilo o prekršku s položnico.

"Tudi takoj po cestninski postaji ga nastavljajo, saj do znaka za prenehanje vseh prepovedi velja omejitev 40 kilometrov na uro. In ta znak je postavljen običajno od 100 pa tudi do 250 metrov od postaje!", nadaljuje sporočilo. "PAZI – OD POSTAJE NAPREJ, KO SI ŽE PREVOZIL POSTAJO ... POZOR: če vam po novem zakonu uspe priti s hitrostjo po cestninski postaji do znaka že z nad 80km/h, kar je 40 km/h prek omejitve, vas bo stalo 1.200 EUR in vozniški izpit!."

Se glede na zapisano pred, še posebno pa za čelnimi cestninskimi postajami v prihodnje obetajo zastoji in polžja vožnja? Ne, saj navedbe v spletnem sporočilu ne držijo. Na Darsu so za Žurnal24 zatrdili, da vzpostavitve merilnega sistema iz omenjenega sporočila nimajo v načrtu.

Prav tako je sporočilo napačno v več trditvah. Omejitev skozi veliko večino čelnih cestninskih postaj (CP) je namreč 60 km/h, tudi skozi CP Torovo in CP Log, ki sta od nedavna ostali brez betonskih otokov na vozišču. Zagrožena kazen za prekoračitev hitrosti med 40 km/h in 50 km/h na avtocesti ali hitri cesti je 250 evrov in izrek treh kazenskih točk; tudi pri prekoračitvi nad 60 km/h pa izpit ostane v voznikovem žepu, saj je kazen devet kazenskih točk. Res pa je, da bi bila v tem primeru denarnica olajšana za 1.200 evrov.

Znak za prenehanje omejitve hitrosti je na cestninskih postajah resnično postavljen sto ali še več metrov za cestninsko postajo. Dars je že pred časom priznal, da "ob majhnih prometnih obremenitvah takšna omejitev ni potrebna", rešitev pa vidi v spremenljivi prometni signalizaciji, ki pa zahteva velik finančni vložek.

Komentarjev 13
  • zdrej 10:17 04.december 2012.

    Dobra.

  • zdrej 10:16 04.december 2012.

    Ma si prebral članek? Ma si premislu preden si kaj napisal? Pišejo da je to ena takih internetnih rac, kot jo ti streljaš s tvojim postom. Taki, ki ne poslušajo, taki ki ne premislijo stvari z vsaj dveh ...prikaži več vidikov in taki gledajo ko fijakarski konji (le ti ne vidijo ne levo ne desno), taki, ki ne pomnijo,taki razširjajo taka sporočila. Takim se reče ovca. DARS in policija sta v preteklosti že nekajkrat demantirala taka sporočila in celo tiste slike. Celo v nasprotno smer gredo. Sistem conskega merjenja so kljub uradnim napovedim preklicali (vsaj zaenkrat).

  • zdrej 10:10 04.december 2012.

    citat:"rešitev pa vidi v spremenljivi prometni signalizaciji, ki pa zahteva velik finančni vložek."Moti me beseda velik. Par tisoč €ni veliko, če omogoča posredno/direktno povečanje varnosti.Aja pozabljam na razna svetovanja, pogodbe, zunanje izvajalce, pa čeprav imamo DARS zato da ...prikaži več nam ureja AC v našem imenu. Po tem pa je lahko to veliko mislim par milijonov.