Avto
390 ogledov

Na Hrvaškem garaža, polna luksuza

Rolls royce silver cloud
1/6
Pixsell/Marko Mrkonjić
Na Hrvaškem, natančneje v Osijeku, je doma lastnik z eno najprestižnejših zbirk avtomobilov daleč naokoli. Med drugim ima v lasti rolls-roycea hollywoodske legende Freda Astaire.

Branko Ostović je bil nekdaj uspešen reli dirkač, nato pa je postal bankir in obogatel. Svojega bogastva ni hranil v delnicah, temveč ga je "pretopil" v avtomobile, ki jih je po svetu zbiral več desetletij. Danes ima tako v strogo varovani in ogrevani garaži okoli 30 avtomobilov, v glavnem so vsi del ekskluzivnih maloserijskih izvedb. V zbirki je več rolls-royceov, tako takšen iz leta 1929 kot tudi najnovejši, jaguarji XJ, XKR in XK140, maserati quattroporte, porsche 911 sport classic, ferrari 612 scaglietti, ferrari F430 scuderia, range rover, land rover, aston martin. Ima tako alfo 8c kot tudi 8C spider. Vsi štirikolesniki so registrirani, nedavno pa je v svojo garažo spustil novinarko časnika 24sata s fotografom.

Ponosen jima je razkazal svojo "štalo", čeprav je fotograf smel poslikati le rolls-roycea silver cloud I iz leta 1956, ki je nekoč pripadal enemu največjih hollywoodskih igralcev vseh časov, Fredu Astairu.

Ostović je pojasnil, da je avtomobil kupil lani v ameriškem St. Louisu na dražbi. Avtomobil je Astaire vozil vse do svoje smrti leta 1987, nato pa je bil temeljito obnovljen. Ima 160-konjski motor in servovolan, kot eden izmed peščice avtomobilov takratnega časa je že imel klimatsko napravo.

Kakšna je bila njegova vrednost, priča podatek, da je bil ob nakupu vreden za okoli 40 mercedesov, pripoveduje sedanji lastnik, ki ni povedal, koliko je zanj dal, čeprav je bila izklicna cena "le" 90 tisoč dolarjev (71 tisoč evrov). Z nakupom pa si je izpolnil otroške sanje. Na rolls-royce je namreč čustveno zelo navezan, saj so njegovi predniki prvega kupili že leta 1937, je povedal za 24sata.

Malce žaluje le za rolls-royceom Johna Lennona, ki mu ga je kupec na avkciji izmaknil za "pičlih" 10 tisoč evrov.

Koliko je vredna vsa njegova zbirka avtomobilov, sicer Ostović nima pojma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.