Avto
5 ogledov

Na Kitajsko brez voznika

Alberto Broggi. Vodja VisLaba napoveduje revolucijo vožnje v 10 letih. (Foto: Žu Žurnal24 main
Brez voznika. Štiri električna vozila so prepotovala pot od Italije do Kitajske. Skozi velemesta in pustinje jih je upravljal zgolj robot.

28. oktobra so po treh mesecih poti iz italijanske Parme na razstavo Expo v Šanghaju prispela 4 piaggieva električna vozila. Pot so opravila popolnoma samostojno, vodili so jih le signal GPS ter podatki s kamer in različnih senzorjev. Ogromne količine zbranih podatkov bodo družbi VisLab omogočali razvoj komercialnih sistemov za avtonomno vodenje vozil, nekoč tudi avtomobilov.

Kaj je osnovni namen projekta vožnje brez voznika od Parme do Šanghaja?

Razvijamo sisteme za pomoč pri vožnji, zato smo jih želeli testirati v različnih režimih in scenarijih. Naša ideja je, da bo v prihodnosti vsako vozilo uporabljalo takšne sisteme.



Koliko ljudi je štelo spremstvo?


null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vedno je bilo na poti okoli 20 ljudi, med drugim tudi v testnih vozilih, da so nadzorovali pot in intervenirali, če je bilo treba. 


Kako hitro je vozila karavana?

Povprečna hitrost je bila 40 km/h, za vsaki dve uri vožnje pa je bilo potrebno osem ur polnjenja akumulatorjev.

Čemu bodo služile pridobljene izkušnje?

Napaka. Na poti se je zgodila ena sama nesreča. Ker tehniki niso izklopili nekega sistema, se je eno od vozil pričelo premikati in trčilo v vozilo pred njim.

Na poti smo zbrali okoli 50 terabajtov podatkov, ki jih bomo prvenstveno uporabili na področju vozil za kmetijstvo, rudarstvo in vojsko, kasneje pa tudi za prevoz potnikov.

Kdaj bo mogoče v vsakdanjem prometu uporabljati pol- ali popolnoma avtomatizirana vozila?

Čez pet let lahko v praksi pričakujemo že prve avtonomne traktorje, v 10 letih pa bomo mogoče na avtocestah že videli prve samostojne avtomobile, sprva na samostojnih voznih pasovih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.