Avto
9 ogledov

Na leto bi rešili 2.500 življenj

Lani je na slovenskih cestah umrlo 173 ljudi. S sistemom ecall bi lani pri nas r Žurnal24 main
Leta 2009 je na evropskih cestah umrlo 39 tisoč ljudi, s sistemom klicne povezave med vozili in klicnimi centri pa bi po besedah evropske skupnosti na leto rešili 2.500 življenj.

Poleg tega, da bi rešili 2.500 življenj, bi število težkih telesnih poškodb zmanjšali za kar 15 odstotkov. 

Hitrejše nudenje pomoč
Sistem deluje tako, da se v primeru večjega trka vozilo avtomatično poveže s klicnim centrom, ki nato v najkrajšem času na prizorišče nesreče pošlje urgentna vozila, prek klicne povezave pa s pomočjo potnikov poskuša pridobiti dodatne podatke o nesreči (število ponesrečencev).

Znamke z ecall že dalj časa
Čeprav sistem tudi po petih letih ne deluje v nobeni od 25 držav, vključenih v ta projekt, posamezne znamke to storitev ponujajo že dlje. Manfred Poschenrieder iz BMW pove: "Pri BMW smo prvi delujoči klicni center vzpostavili že leta 1997, danes pa deluje v državah, kot so Nemčija, Velika Britanija, Italija, Francija, Kanada, ZDA in na Bližnjem Vzhodu."

2013 bodo avti spregovorili
Podoben sistem ecallu predstavlja sistem komunikacije med vozili – EDAG, ki deluje tako, da vozilo, ki naleti na oviro, o tem obvesti tudi za njim vozeča vozila. Po podatkih evropske skupnosti naj bi sistem začel delovati leta 2013, ko bodo številne znamke začele z vgradnjo v serijska vozila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.