Avto
606 ogledov

Na mokrem zaustavljanje štirikrat daljše

Brane Legan AMZS Vransko
1/10
Boštjan Tacol
Ceste po državi so mokre. Zaviralna pot je zato do štirikrat daljša kot na suhi cesti. Prvo pravilo ostaja nespremenjeno – upoštevajte varnostno razdaljo.

"Zavorna pot se povečuje s kvadratom hitrosti. To pomeni, da se, če je pri hitrosti 50 km/h zavorna pot na suhi podlagi devet metrov, pri hitrosti 100 km/h zavorna pot poveča za štirikrat, na 36 metrov. Ob deževju se ta pot še poveča za četrtino,“ pojasnjuje inštruktor varne vožnje v centru AMZS na Vranskem Brane Legan, s čigar pomočjo smo na poligonu opravili test.

Preizkusili smo, koliko se v primeru zaviranja v sili podaljša zavorna pot pri različnih hitrostih in v različnih vremenskih razmerah. Najprej smo na suhem asfaltu na polno zavirali pri hitrosti 50 km/h. Avtomobil se je ustavil na razdalji devetih metrov. Poskus smo ponovili pri hitrosti 60 km/h, za zaviranje pa porabili dodatne štiri metre.

Razlika 10 km/h v praksi velika

Zavorna pot se povečuje s kvadratom hitrosti. To pomeni, da, če je pri hitrosti 50 km/h zavorna pot na suhi podlagi devet metrov, se pri hitrosti 100 km/h zavorna pot poveča za štirikrat. Pri hitrosti 90 km/h je bila zavorna pot na suhi podlagi 28 metrov, pri hitrosti 100 km/h pa se je zavorna pot povečala še za dodatnih osem metrov. To pomeni, da je že pri razliki 10 km/h lahko zaviralna pot toliko daljša, da z veliko silo udarimo v oviro pred seboj.

Na mokrem asfaltu se je zavorna pot povečala še za četrtino, pri zaviranju po klancu navzdol pa se zaviralna pot, odvisna je od teže vozila in ohranjenosti pnevmatike, podaljša še za nadaljnjih 20 odstotkov.


Upoštevajte varnostno razdaljo

Če gre za običajno zaviranje naj bo to nežno, pri zaviranju v sili pa je treba na stopalko zavore pritisniti na polno. Da bi pravočasno in pravilno zavirali v sili, je treba pravilno sedeti in volan trdno držati z obema rokama, saj se tako najbolje čuti obnašanje zadka vozila. Neravnina ali večja višina vode na cesti lahko povzroči splavanje vozila. Tedaj je potrebno volan držati trdno, brez zavijanja, hkrati stisniti sklopko, saj lahko vozilo sicer ugasne, in jo držati, dokler kolesa spet ne dobijo oprijema s podlago. Svojo vlogo pri tem opravita zavorni sistem (ABS) in elektronski stabilizacijski sistem (ESC), ki samodejno poravna vozilo.

"S sistemom ABS je mnogo lažje zavirati, saj je avto lažje obvladovati. Pri akvaplaningu pri hitrosti nad 80 km/h v prvem delu zaviranja pride do blokade koles, saj pnevmatike ne zmorejo pridobiti oprijema na trdni podlagi, šele ko pnevmatika uspe izpodriniti vodo izpod svoje stične površine, začne delovati zavorni sistem z ABS in učinkovito zavira. Prednost sistema ABS je v tem, da uspemo avto obdržati stabilnega, z njim je zavorna pot neprimerno krajša. ESC je izredno priporočljiv, že pri zaviranju pri akvaplaningu lahko pride do izgube stabilnosti vozila, pri tem pa ESC samodejno poravna vozilo,“ pravi Legan.

Dobra pnevmatika je varna pnevmatika

Ključnega pomena za zaustavitev so pnevmatike. Razlika pri zaviranju z dobro oziroma slabo pnevmatiko je na avtocesti tudi 40 metrov. V dežju naj se varnostna razdalja podaljša za dvakrat, iz dveh na štiri sekunde. Za orientacijo služijo kontrolne točke. Pri 130 km/h prevozimo 72 metrov, v dobrih razmerah pa je zaviralna pot pri taki hitrosti 65 do 70 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.