Avto
208 ogledov

Na parkirišču jih straši duh invalida

Parkirišče za invalide Y&R Moscow
Brezvestne, a sicer telesno zdrave voznike, ki želijo predvsem zaradi lastnega udobja parkirati kar na mestih za invalide, odslej preganjajo hologrami resničnih invalidov.

Ruska neprodfitna organizacija Dislife.Ru je razvila socialni eksperiment, namenjen ozaveščanju ljudi o pravicah invalidnih ljudi. Skupaj s partnersko družbo Y&R so razvili hologramski projektor, ki "podi" zdrave voznike stran od mest, rezerviranih za invalide. Če namreč senzor zazna, da vozilo na vetrobranskem nima nameščene obvezne karte za invalide, prične posebna kamera na parkirno mesto projecirati hologram invalidne osebe. 

Poleg osebe na invalidnem vozičku se iz zvočnikov zasliše še glas: "Stoj! Hej, kaj pa počneš? Se ti zdi, da sem zgolj znak na tleh? Ne pretvarjaj se, da ne obstajam. Zakaj pa si presenečen? To je parkirno mesto za invalidne osebe! Sam se moram vsak dan spopadati z mnogimi izzivi. Tvoj edini izziv pa je, da spoštuješ moje pravice. Prosim, najdi si drugo mesto!

Med testnim obdobjem so avtorji akcije skrivaj snemali reakcije voznikov. Večina je bila šokiranih, nekateri so skočili iz avtomobila in pričeli preverjati okolico avta, kje se nahaja oseba. "Plašilce" so sicer že pričeli uporabljati v številnih moskovskih nakupovalnih središčih, tudi v največjm evropskem nakupovalnem centru Aviapark.

Problem nespoštovanja invalidnih oseb v prometu je v Rusiji še posebej pereč, saj po analizi kar 30 odstotkov voznikov nima nobenih zadržkov glede nepravilnega parkiranja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.