Avto
3572 ogledov

Na popravilo razbitih stekel boste ponekod čakali tudi tri tedne

razbito vetrobransko steklo Profimedia
Preverili smo, kje boste najprej na vrsti.

Zadnje dni nam vreme ne prizanaša. Agencija RS za okolje je morala nekajkrat prižgati rdeč alarm, klestila je kot jajce velika toča, močan veter pa je lomil veje, ruval drevesa in razkrival strehe. Prizanešeno ni bilo niti avtomobilom. Na spodnji sliki lahko vidite posledice neurja v Ljubljani (Vič).

Posledice neurja Ljubljana Vič | Avtor: Bralka Bralka

V podjetjih, kjer se ukvarjajo z menjavo in popravilom avtomobilskih stekel, zaradi neurij beležijo močno povečano povpraševanje. 

Najdlje boste čakali, če avtomobil na popravilo pripeljete v Krško, Novo mesto in Ljubljano, smo ugotovili. Pri podjetju Carglass boste v Krškem prvi možni termin dobili okrog 9. avgusta, v Novem mestu pa 4. avgusta. Najprej pa boste na vrsti, če avto pripeljete v poslovalnico v Slovenj Gradcu, Murski Soboti ali v Mariboru. 

V podjetju Novomat pravijo, da je vse odvisno od tega, če je steklo na zalogi, a okvirno bi v Celju prišli na vrsto v roku petih dni. Največjo gnečo zaznavajo v ljubljanski poslovalnici, najprej pa bi na vrsto prišli v Kopru in Mariboru. 

Vse bolj ekstremno vreme

Več odškodninskih zahtevkov beležijo tudi zavarovalničarji. 

V Zavarovalnici Triglav strankam svetujejo, da ob nastanku škode najprej poskrbijo za lastno varnost, nato pa naj, če je varno in mogoče, posnamejo nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo škodo. 

"Kljub temu, da za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi kasnejše prijave. Z oddajo prijave zavarovancem torej ni treba hiteti, razen v primeru, ko gre za žita in ostale kmetijske kulture, ki so tik pred žetvijo," pojasnjujejo.

Kot pravijo, je vreme vse bolj ekstremno, v zadnjem desetletju (v obdobju 2013 – 2022) je bila največja skupna ocenjena vrednost množičnih škodnih dogodkov v letih 2014, 2017, 2020 in 2022. "Lansko leto je bilo tretje z največ tovrstnimi škodami v omenjenem obdobju, sicer pa je povprečna letna ocenjena vrednost škod iz naslova množičnih naravnih škodnih dogodkov v Skupini Triglav znašala skoraj 23 milijonov evrov," še dodajajo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:24 22.julij 2023.

    Bogi tisti,ki niso imeli zavarovana vozila