Slovenija
30 ogledov

"Eno uro smo stali skoraj na mestu"

Sneg v Ljubljani
1/10
Saša Despot
Sneženje povzroča težave v prometu. Zaradi dežja nevarnost poledice.

"Iz Ljubljane do Unca sem se vozila tri ure in pol, približno eno uro od tega smo stali skoraj na mestu," je sporočila bralka, ki se je danes popoldan poskušala prebiti po primorski avtocesti do Postojne. Na prometno-informacijskem centru pojasnjujejo, da je za zastoje kriv zdrs tovornega vozlila pri Logatcu ter spuščanje tovornih vozil čez cestninsko postajo Log. Med Vrhniko in Logatcem so se po navedbah PIC čez dan zgodili trije zdrsi vozil, ki so poleg snega in tovornih vozil upočasnjevali promet.

Na vrhniškem klancu so ostale ujete tudi vzdrževalne službe Družbe za avtoceste v RS (Dars), je povedal vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever.

Sicer pa so plužno-posipne enote na terenu ves dan, do 12. ure so po slovenskih avtocestah po prvih ocenah potrosili od 700 do 800 ton soli.

Zaradi dežja, ki občasno naletava med snegom, je velika nevarnost poledice.

Zamujajo vlaki in avtobusi

Zaradi žleda je na progi med Postojno in Divačo ter med Pivko in Ilirsko Bistrico moteno napajanje vlakov z elektriko, zato potniški vlaki na omenjenih relacijah vozijo z zamudami. Te znašajo med 40 minutami in uro.

Kot so sporočili iz Slovenskih železnic, zaradi težav z žledom ne vozijo tovorni vlaki na progi od Postojne proti Kopru.

Tudi čez dan so zamujali avtobusi in vlaki. Dopoldne so bile zamude pri prihodih v Ljubljano do pol ure, popoldne pa so zamujali predvsem avtobusi z Gorenjske in Štajerske na poti v Ljubljano od deset do 15 minut. Pri odhodih iz Ljubljane zamud ni bilo.

V železniškem prometu so bile dopoldne zamude krajše, nekajminutne. Popoldne pa so zaradi žleda nastajale zamude na progi med Pivko in Divačo ter med Pivko in Ilirsko Bistrico. Promet med Ilirsko Bistrico in Pivko je potekal z avtobusi oziroma z dizelskimi lokomotivami.

Na brniškem letališču zamud in odpovedi letov niso beležili. Po besedah Brigite Zorec z Aerodroma Ljubljana, so vzdrževalne službe s čiščenjem manevrskih površin na brniškem letališču začele okoli 5. ure zjutraj in za zdaj uspevajo sproti čistiti vse površine, tako da se promet odvija redno in varno.

Samo v ljubljani 36 nesreč

Samo na področju Policijske uprave Ljubljana so do zgodnjega popoldneva obravnavali 36 prometnih nesreč, povezanih s trenutnimi vremenskimi razmerami.

Na Mariborskem, Ptujskem in v osrednji Dolenjski že od poldneva razen občasnih snežink ne sneži več, dopoldne pa je zapadlo nekaj centimetrov snega. Zimske službe so posipavale ceste, stanje pa se je popoldne umirjalo.

Tudi na Celjskem se je sneženje popoldne umirilo, medtem ko so bile ceste dopoldne občasno spolzke. Vodja vzdrževanja v podjetju Voc Celje Bogdan Kočevar je povedal, da so že splužili vse ceste na višje ležečih območjih in tudi po klancih v nižinah.

Na Gorenjskem še plužijo in posipajo

Na Koroškem se je sicer zgodilo več prometnih nesreč, a brez hujših posledic, v Dravski dolini pa je po zaprtju težjega prometa na cesti med Velenjem in Arjo vasjo povečan promet romunskih in bolgarskih tovornjakov, ki so slabše opremljeni in so občasno tudi ovirali pluženje, ugotavlja Aleksander Celan iz podjetja Voc Celje.

Na Gorenjskem, kjer še sneži, zimske službe plužijo in posipajo ceste. Največ dela imajo v Cestnem podjetju Kranj, kjer imajo 47 vozil s posipalci in plugi ter še nekaj druge mehanizacije.

V Posočju in na Idrijsko-Cerkljanskem je čez dan zapadlo do 30 centimetrov snega. Vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Nova Gorica (CPG) Vanči Premrl je povedal, da so na terenu še vedno vse plužne enote, večjih problemov pa doslej niso imeli.

Sneg upogiba in lomi veje

"Zaradi neugodnih vremenskih razmer se je na drevesa in grmovnice prijela večja količina snega, kar povzroča upogibanje in lomljene večjih vej na višini," svoje občane opozarja Mestna občina Maribor. "Vse obiskovalce parkov in trgov na območju MOM opozarjamo, naj bodo še posebej pozorni na padanje snega z višjih dreves in na morebitne odlome težkih zasneženih vej v izogib poškodbam v trenutnem obdobju."

Napovedali so, da bodo izvedli pregled ter odstranili odlomljene veje, ko bodo vremenske razmere to dovoljevale.

Zasnežen Maribor | Avtor: Bralka Bralka

 

Komentarjev 32
  • Mrcina 19:58 30.januar 2014.

    Lj24.....komentar dneva :))))))

  • fazko 18:56 30.januar 2014.

    vse skupaj so butale in mi smo vsi butalci.snega smo si želeleli ga imamo vendar paniko okoli sneženja in pa o čiščenju snega delajo pa mediji ter nestrpni vozniki ki ljubijo hitrost ne glede na razmere pa tudi tisti ki ...prikaži več se spravijo na cesto in jih je strah vozit po takih cestah in so prepočasni.tudi ostali udeleženci kot so pešci in kolesarji ogrožajo saj sploh ne gledajo in ne mirkajo kdaj stopi na prehod za pešce ali pa skoči čez cesto pred avtomobilom. na avtocesti bo pa kaos tako dolgo dokler v takih razmerah ne bodo policaji začel pisati neusmiljeno kazni tovornjakom kajti po zakonu je določeno kdaj se mora voznik sam izločit iz prometa kar pa ne upoštevajo in kaj sledi zastoji pa tudi prometne zaradi tega. cestne službe pa delavcim zahvala ko se trudijo za vodilne pa preiskavo kje je materijal za posipavanje trdili so da ga imajo zadosti zdaj so ga pa porabili kako so ga prodali kaj ali kaj,.

  • 4krogci 17:48 30.januar 2014.

    @KOJAK... ne se obremenjevat z njimi, oni tko mislejo da je severna primorska do tolmina naprej je pa gorenska za njih (tudi v marsikaterih nasvetih za izlet,kateri so plačani iz strani države, piše: Izlet na Gorensko v objem zgornjega toka Soče!