Avto > Na Štrom
1823 ogledov

BMW presenetil s "super hibridom"

BMW XM
1/11
BMW
Ob 50. obletnici M divizije je BMW M predstavil prvo visoko zmogljivo vozilo z elektrificiranim pogonskim sistemom. Priključnega hibrida BMW XM poganja sistem V8 bencinskega motorja in izjemno močnega elektromotorja.

BMW XM vstopa na trg kot športni terenec (SAV), že na prvi pogled pa gre za nenavadno, dinamično obliko, ki jo po trditvah proizvajalca vozil dopolnjuje "osupljiva dinamika." Priključni hibridni pogonski sistem združuje motor V8 in elektromotor.

BMW 223i Active Tourer Avto Vrnil se je BMW, ki so ga številni odpisali

BMW XM | Avtor: BMW BMW

Na novo razvit 4,4-litrski motor V8 se "hvali" z najsodobnejšo tehnologijo M TwinPower Turbo in klasičnim značajem visoke vrtilne frekvence predstavlja temelj. Največja sistemska moč je 480 kW/653 KM (proizvedena s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem do 360 kW/489 KM in elektromotorja do 145 kW/197 KM), pospešek od 0–100 km/h je 4,3 sekunde. Največji sistemski navor je 800 Nm (proizveden s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem z do 650 Nm in elektromotorja z do 280 Nm). Kombinirana poraba goriva je 1,6–1,5 l/100 km po voznem ciklu WLTP, kombinirana poraba električne energije pa 30,1–28,9 kWh/100 km po voznem ciklu WLTP. Temu primerne so kombinirane emisije CO2, ki so 36–33 g/km po voznem ciklu WLTP.

BMW XM | Avtor: BMW BMW

BMW 220d Coupe Test Avto Končno spet avto stare šole

Kompaktna litij-ionska visokonapetostna baterije je nameščena v podvozje BMW XM. Zagotavlja stalen pretok moči tudi pri visokih obremenitvah med športnim slogom vožnje. Uporabna vsebnost energije je 25,7 kWh. Popolnoma električna vožnja v elelctric je omogočena do 140 km/h, električni doseg je 82 do 88 kilometrov po voznem ciklu WLTP.

BMW XM | Avtor: BMW BMW

BMW i4 M50 Avto Električni BMW M: Potniki so morali paziti na želodec

Oblikovno izstopajoč

BMW XM je paradni model modelske ofenzive in prvi samostojni model BMW M po legendarnem BMW M1. Številnimi oblikovalski poudarki se zgledujejo po legendarnem športnem avtomobilu s sredinsko nameščenim motorjem. BMW izpostavlja poudarjene boke, logotip BMW, lasersko vgraviran v zadnje okno, in zadnje luči z tridimenzionalno strukturo. Prvič je na voljo športni izpušni sistem, poseben za model, z navpično nameščenima dvojnima zaključkoma izpušnih cevi šesterokotnega videza.
Proizvodnja je načrtovana za december 2022 v tovarni BMW Group Plant Spartanburg v ZDA, v prodajnih salonih pa ga pooblaščeni trgovci pričakujejo spomladi 2023. Najpomembnejši prodajni trgi bodo ZDA, Kitajska in Bližnji vzhod.

BMW XM | Avtor: BMW BMW

BMW iX M60 Novo pri nas Avto Zakaj bo 5G pomemben za slovenske kupce vozil?

Še zmogljivejša različica

BMW je najavil tudi posebno izdajo BMW XM label red, ki se bo obstoječi zasedbi priključila jeseni 2023. Najavili so ga kot najzmogljivejše vozilo s homologacijo za vožnjo po javnih cestah v zgodovini BMW M GmbH. Največja sistemska moč je 550 kW/748 KM (proizvedena s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem do 430 kW/585 KM in elektromotorja do 145 kW/197 KM), največji sistemski navor pa 1000 Nm (proizveden s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem z do 750 Nm in električnega pogonskega sistema z do 280 Nm).
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.