Avto > Na Štrom
6625 ogledov

Dan D za električne, ko bodo cenejši od klasike

Prima električni avti PRIMA
Znani rezultati raziskave, kdaj naj bi bil električni avto cenejši od bencinskega oziroma dizelskega modela.

Pri BloombergNEF so naredili raziskavo, kdaj bi morali biti električni avtomobili cenejši od avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem. To naj bi se zgodilo že zelo kmalu.

ženska, e-avto, električni avto Električni avti Avto Številni kupci električnih vozil želijo nazaj na bencin

Tehnični parametri električnih avtomobilov se izboljšujejo zelo hitro. Danes so postali uporabni tudi pri vožnji na daljše razdalje. Nobenega dvoma ni, da bo tehničnih omejitev z leti še manj in, da bodo kmalu primerljivi s klasičnimi avtomobili. Prav tako se skrajšuje čas polnjenja, polnilna infrastruktura se širi. Tehnologija sama ne bo več ovira.

Še vedno pa je ena od težav cena električnih vozil. Baterijski električni avtomobili so še vedno dragi. Brez subvencij trenutno nimajo možnosti za uspeh v primerjavi z vozili z motorji na notranje zgorevanje.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

električni avto Vseevropska analiza Avto Velika primerjava: električni avto se Slovencem že izplača

Danes razlike v ceni še velike

Po ocenah Bloomeberga je danes cena srednje velikega električnega avtomobila okoli 33.000 evrov, medtem ko je cena vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem 18.600 evrov. Razlika je ogromna. A po mnenju analitikov se bo to že kmalu spremenilo. Študija BloombergNEF, ki jo je izpostavil britanski The Guardian, navaja, da bi moralo izenačenje cen v Evropi slediti že leta 2027, v križancih in športnih terencih pa po optimističnih napovedih že leto prej.

Tako se je Aiko Toyoda priklonil v znak opravičila lastnikom vozil slavne japons Avto Zakaj želijo utišati nasprotnika popolne elektrifikacije vozil?

BloombergNEF navaja, da bodo leta 2030 električni avtomobili cenejši od klasičnih vozil, in to brez subvencij. Že leta 2026 naj bi povprečna cena srednje velikega vozila dosegla 19.000 evrov, ne glede na vrsto pogona, štiri leta pozneje pa naj bi električni avtomobil stal le 16.300 evrov, medtem ko bi avtomobil z motorjem z notranjim zgorevanjem stal do 19.900 evrov. Študija temelji na predpostavki prihrankov, ki se bodo zgodili pri množični proizvodnji električnih avtomobilov. To bo zmanjšalo proizvodne stroške, medtem ko se bodo cene avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje zaradi izpolnjevanja strožjih emisijskih standardov povišale.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

BYD e3 EV Poteza velikana Avto Velikan bo izdeloval električni avto z ročnim menjalnikom

Obstajajo še bolj optimistični obeti. Po študiji investicijske banke UBS bodo cene poravnane že leta 2024, kar je posledica nižjih cen najdražjega sestavnega dela električnih avtomobilov - baterije. Študija družbe Transport & Environment trdi, da bi se morale cene baterij do konca desetletja prepoloviti - na 58 ameriških dolarjev na kWh. Številni pa menijo, da je celo znižanje cene na 100 ameriških dolarjev na kWh velik preboj. Po drugi strani pa nekateri analitiki poudarjajo, da lahko naglo povišanje cen surovin ovira načrte glede cen baterij.
 

Komentarjev 1
  • Micheal_Brodie 14:12 24.maj 2021.

    Odkar sem začel delati naa spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦