Avto > Na Štrom
4145 ogledov

Mercedes predstavil kompaktni električni EQA

Mercedes EQA
1/18
Daimler
Mercedes je predstavil svoj najmanjši in najcenejši električni avtomobil. EQA bi lahko postal močan konkurent tesli Y, audiju e-tron in BMW iX3.

Mercedes je za letos napovedal električno ofenzivo. V paleto SUV električnih vozil se je po skoraj dveh letih modelu EQC pridružil manjši EQA. Vstopni EQ model je izdelan na osnovi modela GLA. Z enim polnjenjem baterije po zagotovitvah proizvajalca (meritve WLTP) zmore prevoziti 486 kilometrov poti.

Mercedes-AMG GT black series Cena zanj v SLO Avto "Črni" Mercedes-AMG GT je najhitrejši serijski avto "zelenega pekla"

Mercedes EQA | Avtor: Daimler Daimler

Na začetku bo na voljo različica EQA 250 (kombinirana poraba energije: 15,7 kWh / 100 km, kombinirane emisije CO2: 0 g/km, 140 kW/190 KM in doseg 486 kilometrov in baterijo s kapaciteto 66 kWh), ki ji bo sledilo še več različic novega kompaktnega električnega križanca. V ponudbi bodo modeli od 140 kW / 190 KM do več kot 200 kW/ 272 KM moči.

V Stuttgartu pravijo, da delajo na "celotni družini modelov EQA", ki bo na voljo s pogonom na sprednji in vsa kolesa. Kasnjejebo na voljo različica z dosegom večjim od 500 kilometrov.

Mercedes EQA | Avtor: Daimler Daimler

Priklop na ultra hitre polnilnice

Mercedes-Maybach limuzina S Novi maybach Avto Ko boste zagledali ta avto, vas bo zanimalo, kdo sedi zadaj

Novi električni model ima za razliko od klasičnega GLA črno "rešetko", nove polne LED žaromete, nove LED zadnje luči, ki so zdaj združene z LED trakom, nove odbijače, nova lahka platišča. In ker gre za izdelek EQ, ima veliko modrih podrobnosti, ki so zaščitni znak Mercedesovih električarjev.

Mercedes EQA | Avtor: Daimler Daimler

Podobno je v kabini. EQA ima enako postavitev armaturne plošče kot GLA, so pa na voljo različni elementi opreme in svetlobni učinki. V informacijsko-razvedrilnem sistemu je na voljo program „Navigation with Electric Intelligence“, s katerim lahko voznik načrtuje najhitrejšo pot z vmesnim polnjenjem baterije. Poleg tega bodo kupci imeli dostop do omrežja s 450.000 polnilnimi točkami za izmenični in enosmerni tok v 31 državah, vključno z omrežjem hitrih polnilnic Ionity, ki so na voljo tudi v Sloveniji.

Mercedes razred E Trend Avto Mercedesi se poslavljajo od zvezde

Mercedes EQA | Avtor: Daimler Daimler

Serijsko ima vgrajen polnilnik z močjo 11 kW, baterijo pa je moč na postaji za hitro polnjenje z enosmernim tokom polniti z največjo močjo 100 kW. Pri Mercedesu trdijo, da lahko baterijo EQA, ko ga priključite na DC polnilnik, v približno 30 minutah napolnite od 10 do 80 odstotkov. Akumulator je standardno opremljen s toplotno črpalko.

Niso pozabili na prilagodljive blažilnike

Novi mercedes EQA bo serijsko opremljen z udobnim vzmetenjem z jeklenimi vzmetmi, kot dodatno opremo pa bodo pri premijskem proizvajalcu vozil ponudili tudi prilagodljive blažilnike. Močnejše različice EQA bodo na zadnji osi dobile še drugi elektromotor, pogon pa bo torej štirikolesni, po en elektromotor na vsaki osi.

Mercedes EQA | Avtor: Daimler Daimler

Novi MBUX sistem Mercedes-Benz Avto Mercedes že letos uvaja hiperzaslon

Prodaja novega mercedesa EQA se bo v Evropi začela letos spomladi, cene na nemškem trgu pa se bodo začele pod 40 tisoč evrov z vključeno subvencijo.

Komentarjev 1
  • andrej084 21:56 20.januar 2021.

    S pricetkom masovne proizvodnje električnih vozil, se bo zamajala dominanca nemskih diesel limuzin in terencev, so predraga in preglomazna. Zamajalo se bo tudi nemsko gospodarstvo, posledicno tudi podizvajalci v drugih drzavah. Nastopila bo kriza, ki bo vecja od trenutne.