Avto > Na Štrom
282 ogledov

Hummer se vrača z elektromašino

GMC hummer EV GM
General Motors je v okviru ameriške znamke klenih terencev GMC obudil terensko legendo, nad katero smo se nehali navduševati pred desetletjem, preden je ugasnila. Zdaj se hummer vrača in sicer kot električni poltovornjak.

Njegovo natančno ime je GMC hummer EV, da gre za prav tako klenega terenca, kot je bil njegov konvencionalno gnani prednik, pa dokazuje tudi njegov električni pogonski sklop iz treh elektromotorjev, ki razpolaga z močjo 746 kilovatov oziroma natanko 1.000 'ameriških konjev'. Celo bolj impresiven je podatek o navoru, saj znaša kar 15.592 njutonmetrov, zato težki in veliki terenec do 100 kilometrov na uro potrebuje le približno tri sekunde.

hummer Avto Ikona ameriške moškosti

GMC hummer EV | Avtor: GM GM

Premaga polmetrsko oviro

Impresivne so tudi druge lastnosti, saj hummer EV s serijskimi 35-palčnimi kolesi lahko premaga 457 milimetrov visoko navpično oviro in pelje skozi vodo do globine 610 milimetrov. Če vam to ni dovolj, je na voljo tudi s 37-palčnimi kolesi. Poltovornjak je opremljen tudi z nastavljivim vzmetenjem, ki mu lahko do 149 milimetrov spreminja višino, štirikolesnim volanom, ki omogoča tudi tako imenovani »CrabWalk« (rakova hoja), ko zaradi v isto smer zasukanih koles avtomobil vozi vstran, in s tem poveča velikanovo okretnost.

Jeep Wrangler Sahara Avto Tole dobite, če starčku zamenjate notranje organe

Vzpodbuden je tudi podatek o dosegu, ki naj bi znašal kar 563 kilometrov. Tovarna sicer ni navedla kapacitete baterij, obljublja pa, da jih bo možno polniti z močjo kar 350 kilovatov. V praksi to pomeni, da boste lahko hummerja EV v desetih minutah napolnili za več kot 150 kilometrov vožnje.

Polavtonomna vožnja

Seveda je hummer EV opremljen tudi z vsemi sortami asistenčnih, varnostnih in infozabavnih pripomočkov, med katerimi GMC izpostavlja predvsem sistem za polavtonomno vožnjo »Semi Cruise«, ki bo voznikom na več kot 320.000 kilometrih kompatibilnih ameriških in kanadskih avtocest omogočal vožnjo, pri kateri vozniku ne bo treba skrbeti za sukanje volana. Vozniku bo med terensko in vožnjo nasploh pomagal tudi sistem »Ultra Vision« s kar osemnajstimi videokamerami.

GMC hummer EV | Avtor: GM GM

Začetna različica hummerja EV, za kateri veljajo podatki, ki smo jih navedli, bo v začetni seriji v ZDA na voljo za 112.595 ameriških dolarjev, pozneje pa na trg pripeljejo tudi dodatne, bolj dostopne različice.

Avto Ročni menjalnik s prestavo C

GMC hummer EV | Avtor: GM GM

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.