Avto > Na Štrom
3666 ogledov

MG Evropi ponuja električnega karavana in zmogljivega suva

MG5 electric
1/8
MG
Znamka MG bo kot prva Evropejcem ponudila električnega karavana, zraven pa še zmogljivega športnega terenca.

MG je slovita britanska znamka, ki je že vrst let v rokah enega največjih kitajskih proizvajalcev vozil SAIC. Nekoč je bil MG znan po športnih avtih, danes pa se je osredotočil na baterijska vozila za širše množice. Že nekaj časa je tudi v Sloveniji po konkurenčni ceni na prodaj kompaktni suv MG ZS EV, pred kratkim so v Evropi začeli tržiti priključnega hibrida MG EHS, ponudbo pa bosta še letos razširila dva baterijska modela. 

Prvi električni karavan za Evropo

MG je sicer karavanski model MG5 za britanski trg napovedal in pokazal že lansko leto, a je bila to le preimenovana različica modela, ki ga že prodajajo na Kitajskem. V teh nekaj mesecih so pohiteli in zdaj pokazali povsem novega MG5 electric, ki ga bodo tudi zares prodajali na Stari celini, zato se ga lahko nadejamo tudi v Sloveniji.

Pri znamki trdijo, da gre sploh za prvi električni karavan na svetu. Poudarjajo prečiščen dizajn, ki bo aktualen še čez dalj časa. Notranjost 4,54 metra dolgega avta je radodarna s prostorom, obljubljajo prtljažnik s 578 litri, ki se lahko razširi do 1.456 litrov. 

Baterija je vgrajena v dno avta med osema, elektromotor pa na prednji par koles prenaša do 135 kW moči (184 KM). Prek 11 kW polnilca se ga lahko polni tudi z enosmernim tokom, kar baterijo do 80 odstotkov napolni v do pol ure. Z enim polnjenjem obljubljao doseg 400 kilometrov po WLTP.

Da je avto družinam primeren, so poskrbeli tudi s standardno nosilnostjo strehe in možnost vleke (manjše) prikolice oz. namestitev nosilcev za kolo.

Ker bo na prodaj na zahtevnem evropskem trgu, v tovarni niso pozabili na različne asistenčne sisteme ADAS, kot so radarski tempomat, pomočnik za ohranitev pasu, opozorilo na mrtvi kot, pomočnik za zastoje ... V Evropi bo prodaja stekla oktobra. 

MG marvel R electric | Avtor: MG MG

Prestižnejši marvel R s tremi elektromotorji in do 212 kilovati 

Hkrati pa so pri MG za Evropo napovedali še model višjega razreda z imenom MG marvel R electric. Za "stripovskim" imenom se skriva visokozmogljiv suv, ki že z videzom skuša dajati vtis napredne tehnologije, ki ga sestavlja. V dolžino meri 4,67 metra, medosna razdalja je 2,8 metra. V notranjosti v oči pade velikanski, kar 19,4-palčni sredinski zaslon, voznik ima pred seboj še 12,3-palčno instrumentalno ploščo.

Avto lahko poganjajo kar trije elektromotorji, ki se napajajo iz litij-ionske baterije, o kateri pa niso znane druge karakteristike. Skupna moč takšnega avta je 212 kW (288 KM), bo pa na razpolago tudi kot zgolj različica z zadnjim pogonom.

MG marvel R electric | Avtor: MG MG

Z enim polnjenjem najmočnejši marvel vozi do 400 kilometrov daleč, ostale različice dlje. Pospešek do 100 km/h je 4,9 sekunde. Z energijo iz baterije lahko z do 2.500 W napaja tudi zunanje porabnike, izpostavljajo pa tudi splošno uporabnost, saj lahko avto vleče 750-kilogramske prikolice, kamor spadajo tudi počitniške prikolice. 

Natančnejše specifikacije bodo objavili po homologaciji, v Evropi se bo prodaja začela še pred poletjem. 

Da bi evropski kupci verjeli v kakovost znamke MG, so z novim letom podaljšali tovarniško garancijo s petih na sedem let ali 150 tisoč kilometrov. Garancija velja za celotno vozilo, torej tudi baterijo in elektromotorje.

MG marvel R electric | Avtor: MG MG

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.