Avto > Na Štrom
2978 ogledov

Našpičeni porsche vrnil rekord znamki

Porsche taycan turbo S Porsche
Porsche taycan turbo S je posekal rekord Nürburgringa.

Na Severni zanki Nürburgringa kakšen serijski električni avtomobil še nikoli ni bil hitrejši. Porschejev razvojni voznik Lars Kern je z vozilom porsche taycan turbo S za krog potreboval 7:33 minute. To je dve sekudni hitreje od doslej najhitrejšega električarja, povsem serijskega tesle model S plaid, ki je lani za sedem sekund snel krono takrat najhitrejšega porscheja taycan turbo (brez S).

Športna štirivratna limuzina je bila opremljena z novim paketom Performance Kit in z opcijskim sistemom Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC). Sicer je bila enaka serijski različici, razen da je imela obvezno varnostno kletko in tekmovalne školjkaste sedeže. Masa vozila je bila enaka masi serijskega avtomobila. Na 20,8-kilometrski progi v Eiflu je bil prisoten notar, ki je potrdil novi rekord, TÜV Rheinland pa je potrdil serijsko stanje rekordnega avtomobila.

Porsche taycan turbo S | Avtor: Porsche Porsche

"Zelo smo veseli, da je rekord Nürburgringa za električne avtomobile zdaj spet v Porschejevih rokah," je dejal Kevin Giek, vodja modelske serije Taycan. "Čas kroga ni pokazal samo, kako velik potencial ima naš novi Performance Kit. Prav tako še enkrat potrjuje športne gene modela Taycan." Visoka sistemska moč različice turbo S, ki znaša 460 kW (625 KM), je bila eden od ključnih dejavnikov uspeha. Z aktiviranim sistemom Launch Control je mogoče iz mirovanja doseči celo največjo moč 560 kW (761 KM).

Paket Performance Kit vključuje 21-palčna platišča RS Spyder s športnimi pnevma-tikami tipa Pirelli P Zero Corsa, ki so homologirane za cestno vožnjo in so zdaj na voljo tudi za model Taycan. Njihova gumena zmes je podobna zmesi za dirkalne pnevmatike. Performance Kit zajema tudi posodobitev programske opreme za sistem Porsche 4D Chassis Control, ki je prilagojena športnim pnevmatikam. V realnem času analizira in sinhronizira vse sisteme podvozja v Taycanu. "V preteklosti so čase okrog 7:33 minute dosegali le čistokrvni superšportni avtomobili," je povedal Kern. "Zaradi novega paketa Performance Kit sem lahko bolj pritiskal, hkrati pa je avto vozil še bolj natančno in okretno."

Tesla na Nürburgringu 11 sekund! Avto Vožnja, s katero je model S zasenčil vse!

Porsche taycan turbo S | Avtor: Porsche Porsche


Performance Kit distribuira Porsche equipment. Sprva bo na voljo samo v Nemčiji in izključno za športno limuzino taycan turbo S, modelsko leto 2023. Ta vozila so v proizvodnji od konca julija 2022. Sam Performance Kit naj bi bil na voljo od konca leta. Naknadno vgradnjo po prvi dobavi v Porschejevih delavnicah načrtujejo v Zuffenhausnu. Vključen je tako prevoz na sedež in nazaj kot tudi individualna primopredaja in registracija taycana.

dezurn@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.