Avto > Na Štrom
1511 ogledov

Nova vroča električna žemlja zdaj tudi pri nas

Tesla model Y
1/11
Tesla
Tesla model Y je uradno prišel v Slovenijo.

Malo po drugih državah zahodne Evrope je tudi v Slovenijo uradno prišel model Y. Prvi primerek je mogoče videti v Teslinem predstavništvu v Ljubljani, prve dobave so napovedane že za september.

Gre za 4,75 metra dolg avto, ki spada v segment srednje velikih križancev. Ima opcijo dveh dodatnih sedežev tretje vrste, tako da se lahko v njem vozi sedem oseb. Pri proizvajalcu izpostavljajo enostaven dostop do prtljažnika, saj ima prava peta vrata. Naslonjala se v ravno dno podirajo ločeno, z gumbi v prtljažniku. Skupaj lahko avto skupaj s prednjim prtljažnikom prevaža za do 2.100 litrov prtljage. Trenutno je sicer v evropskih konfiguratorjih na voljo le različica s petimi sedeži. 

Tesla 3 Model 3 Avto Test tesla model 3: avto, ki iz konkurence naredi nokie

Moč in zmogljivosti športnikov

Avto poganjata dva elektromotorja, vsak na svoji osi. Baterija ima 75 kWh. Skupna moč pri različici long range je 324 kW (441 KM), pri performance pa 420 kW (571 KM).

Prvi ima doseg po WLTP ciklu do 507 kilometrov, pospešek do 100 km/h v 5,0 sekunde in 217 km/ najvišje hitrosti.

Performance pa ima obljubljeni doseg 480 kilometrov, izstreli se v 3,7 sekunde in konča pri 241 km/h. Prve različice performance bodo sicer prišle k nam na začetku prihodnjega leta. 

Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla

Cena za različico long range se začne pri 63.990 evrih, za performance pa pri 70.990 evrih.

Med dodatki je nadgrajeni "avtopilot", ki omogoča navigacijo z avtopilotom, samodejno menjavo voznega pasu, samodejno parkiranje ... Za 7.500 evrov pa pride nadgradnja, pri kateri se avto odziva tudi na semaforje in stop znake. Avto ima lahko kljuko, na kateri lahko vleče do 1.600 kilogramov težke prikolice.

Vstopna so 19-palčna platišča, na voljo je pet barv zunanjosti in dve notranjosti, velika panoramska streha je serijska. Voznikov delovni prostor je sicer zelo podoben tistemu iz model 3. 

Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla

Model Y bo tako kot za ostalo Evropo v Slovenijo najprej prihajal iz Tesline tovarne v kitajskem Šanghaju, saj gigatovarna v nemškem Berlinu zamuja in bo začela obratovati šele prihodnje leto. Takrat bo celotno Evropo zalagala tako z model 3 kot model Y.

Primerek modela Y s slovenskimi tablicami je bilo mogoče na naših cestah videti že pred meseci. Šlo je za posamezni uvoz iz ZDA, kjer je Y danes že najbolj prodajan električni avto in eden najbolj prodajanih sploh. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • puys 15:17 31.avgust 2021.

    Če bi bla cena do 25.000€, bi me mogoče zanimalo.

  • Toma 14:45 31.avgust 2021.

    Kdaj bodo dobili pravo armaturo s števci in stikali? Tablico že imam!