Avto > Na Štrom
20526 ogledov

Pozor, za vozila prihaja nova olajšava pri DDV

škoda enyaq iV, električni avto
Spremenjeni zakon naj bi med upravičenci spodbudil nakup brezemisijskih vozil.

Med napovedanimi spremembami zakona o davku na dodano vrednost se en člen nanaša na motorna vozila. V zdajšnji ureditvi velja, da si davčni zavezanec lahko odbije vstopni DDV pri nabavi vozil, ki se uporabljajo za prevoz potnikov in blaga, ali ki so dana v najem in zakup ter nadaljnjo uporabo, ali za vozila šol voženj, za kombinirana vozila v linijskem prevozu in za pogrebna vozila.

Ministrstvo za gospodarstvo želi v predlogu sprememb precej razširiti krog upravičencev do odbitka DDV. Tako bi bil davčni zavezanec ne glede na svojo dejavnost upravičen do odbitka DDV pri nabavi osebnih avtomobilov, motornih koles in podobnih vozil, namenjenih za opravljanje dejavnosti. Bistvena pogoja sta, da mora biti takšno vozilo brez izpusta ogljikovega dioksida in da vrednost vozila vključno z obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80 tisoč evrov. 

Novi zakon bo v zvezi z vozilom omogočil tudi odbitek DDV pri "nabavi goriv, maziv, nadomestnih delov in storitev".

Natančnejša pravila glede možnosti nakupa in vzdrževanja brez DDV bo predpisoval podzakonski akt.

Država se odpoveduje več milijonom na leto

Država se za spremembe zavzema v luči spodbujanja zelene ekonomije in doseganja okoljskih ciljev v prometu. Da zaostajamo za zavezami, je Slovenijo že pred časom opozorila tudi Evropska komisija.

Če bi lahko zaradi odbitka DDV upravičenci letno nabavili za okoli 500 dodatnih električnih vozil po povprečni ceni 50.000 evrov, bi v prvem letu uveljavitve država imela za okoli 4,5 milijona evrov nižje prihodke z naslova DDV, medtem ko ne pričakuje večjega učinka za obračunan DDV za zasebno rabo teh vozil. Z leti pa zaradi večje dostopnosti električnih vozil država pričakuje še večji izpad neposrednih davčnih prilivov.

Številne evropske države upravičencem pod različnimi pogoji že omogočajo odbitek DDV za električna vozila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Naklonsky 18:59 08.avgust 2021.

    ...in Slovenja bo spet rešila svet. Bosanski in drugi predpotopni dizel tovornjaki pa veselo naprej po naših cestah.

  • rd2dmk2 16:45 08.avgust 2021.

    spet za bogate da bodo še bolj bogati. en podjetnik bo lahko nabavil 100 vozil in jih dal v uporabo vsej svoji žlahti, no ja gremo vsi odpret s.p. oa nam ne bo treba nič več nič plačevat, samo me ...prikaži več me zanima kako bo PD in PV in ninistri potem dobiil svojo plačo ? a bo mogoče SMS plačavladi ?

  • Avatar Leon
    Leon 13:34 08.avgust 2021.

    In zakaj vlada naroča dizel vozila ? Zato ,ker imajo posamezniki provizijo .