Avto > Na Štrom
7911 ogledov

Prva električna Dacia: znani so "konji" in kilometri

dacia spring electric Dacia
Znane so dodatne podrobnosti o dacii spring, ki jo bodo prodajali tudi v Sloveniji.

Generalni direktor družbe Renault Nissan Adriatic François Delion je za slovenske medije pred kratkim povedal, da dacia spring prihaja tudi na naš trg. Gre za prvi povsem električni model te nizkocenovne znamke, ki želi pristop cenovno dostopnih modelov zdaj razširiti še na področje BEV vozil. 

Dacia spring bo na evropskih trgih na prodaj že letos spomladi, pri nemškem Auto Bildu pa so objavili nekaj doslej javnosti še neznanih lastnosti. 

Že doslej smo lahko sklepali, da bo v največji meri tehnologija električnega pogona in baterij povzeta iz bogatih izkušenj Renaulta in Nissana. Nemški medij pa zdaj poroča, da bo mali, komaj 3,73 metra dolgi električar, imel le zmernih 33 kilovatov pogonske moči (45 KM) in 125 Nm navora, a mu bo ta zadržanost pomagala, da bo šel lahko do 225 kilometrov daleč z enim polnjenjem (WLTP). Če bo voznik pritisnil na gumb Eco, mu bo to dodatno omejilo moč na 31 KM in končno hitrost na 100 km/h, a bo pridobil nekaj dosega. Polnilni priključek bo pod prednjim logotipom, na domači šuko vtičnici se bo 26,8 kWh baterija napolnila v 14 urah, na hitrih polnilnicah seveda precej hitreje.

Avto bo izvrstno podkovan za mestne in krajše vožnje, saj bo imel okoli 300 litrov velik in še dodatno razširljiv prtljažnik ter manj kot devet metrov rajdnega kroga. V notranjosti bo imel avto za doplačilo na sredini sedem palcev velik zaslon, kompatibilen z Apple Carplayjem in Android Autom, ki ju bo mogoče izdatno izkoriščati za multimedijo in navigacijo. 

dacia spring electric | Avtor: Dacia Dacia

Dacia bo kupcem oziroma uporabnikom ponudila tudi aplikacijo, prek katere bo mogoče nadzorovati stanje avta in nivo napolnjenosti. Po poročanju medija naj cena ne bi bila nižja od 18.000 evrov, brez morebitnih vključenih državnih spodbud. Vseeno pa bo to po zagotovilih Dacie najbolj dostopen mestni električni avto v Evropi. Garancija bo triletna ali 100 tisoč prevoženih kilometrov, na baterijo pa osem let ali 120 tisoč prevoženih kilometrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 07:53 26.januar 2021.

    O Bog pomagaj!! za 18 jurjev dobiš avto ki po karakteristikah in kvaliteti dosega stoenko.

  • serkookaf 05:09 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks