Avto > Na Štrom
561 ogledov

Prvi papežev električni avto bo iz Gradca

Fisker ocean Fisker
Fisker bo papežu Frančišku prihodnje leto dostavil avto, ki bo izdelan v Magni Steyr.

Zakonski par Henrik in Geeta Gupta Fisker sta ustanovitelja podjetja Fisker Inc. z velikimi cilji. Že prihodnje leto naj bi na trg prišel prvi električni suv ocean, ki je kot prototip prijetno presenetil z napovedanimi lastnostmi in še posebej evropsko ceno od 32 tisoč evrov naprej. Avto, ki ga bodo v končni podobi predstavili novembra, bo imel številne zanimive pritikline, med drugim zelo napreden sredinski zaslon. Ocean naj bi bil tudi eden prvih resnično "veganskih" avtov.

K izvedbi napovedi je veliko pripomogla pogodba z gigantom Magna, ki ima ustrezne razvojne in proizvodnje zmogljivosti. Glavna je v Avstriji v Gradcu, njena "izpostava" pa je v Hočah pri Mariboru, kjer bodo zelo verjetno v prihodnosti pomagali pri izdelavi oceana. Na trg naj bi prišel prihodnje leto, že zdaj imajo 16 tisoč naročil zanj. Pred kratkim je Fisker pogodbo sklenil še s tajvanskim tahnološkim gigantom Foxxcon, ki bo za Fisker v izredno napredni tovarni v ZDA izdeloval njihov drugi model.

Fisker ocean Avto Magna bo v Gradcu (in Hočah) zares izdelovala fisker ocean

Nazaj k papežu Frančišku. Henrik in Geeta Gupta Fisker sta bila pred kratkim gosta pontifa na zasebni avdienci v Vatikanu. Glede na sporočilo za javnost so govorili predvsem o odgovornosti do okolja za naslednje generacije, ob tej priložnosti pa sta mu zakonca predstavila tudi prve slike Fiskerjevega električnega papamobila.

Kot poroča Automotive News Europe, bo to sploh prvi električni avto papeža, ki je sicer zaslovel po tem, da se ne mara voziti v avtih premijskih znamk. V svoji zeleni floti ima toyoto mirai, ki pa za pogon uporablja ne ravno dostopni vodik. Trenutno glavni papamobil je še vedno predelani mercedes G.

Fiskerjev električni papamobil bo prilagojen za uporabo na prireditvah, imel bo posebno stekleno kupolo, ki se bo lahko odprla. Notranjost bo izdelana iz naravi prijaznih materialov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.