Avto > Na Štrom
9363 ogledov

To je električna dacia za nizko ceno

dacia spring electric Dacia
Dacia je predstavila podrobnosti najcenejšega evropskega električnega avta.

Daciin novi električni model se imenuje spring electric. Predstavili so ga že pred časom, zdaj pa so objavili nekaj več podatkov. Vrhovni šef Renaulta Luca De Meo je poudaril, da bi z njih radi ponovili dve revoluciji romunske znamke, ki je vedno znala presenečati: logan kot nizko cenovni model, ki je vse navdušil in omajal celo trg rabljenih avtomobilov, in duster kot cenovno dostopni športni terenec.

Kakšna bo cena ob uradnem nastopu na trgu, pri Daciji še niso razkrili, verjetno pa se bo gibala okoli 20 tisoč evrov.

 

Dacia spring electric bo prihodnje leto sprva sicer na voljo v okviru »car sharing« omrežja ZITY, ki ima v Evropi okrog 300.000 uporabnikov, v začetku poletja 2022 pa lahko pričakujemo sprejemanje prvih naročil za »civilno« različico, ki bo k prvim kupcem predvidoma zapeljala jeseni 2022. Na voljo bo tudi lahka gospodarska različica z 800 litri tovornega prostora in nosilnostjo 325 kilogramov tovora.

 

Tudi potniška različica bo ponujala 300 litrov prtljažnika, tudi na zadnji klopi pa obljubljajo dovolj udobnega prostora za dva odrasla potnika. Z obračalnim krogom 9,6 metra naj bi bila dacia spring electric tudi zelo okretna in kot takšna primerna za mestno okolje, k čemur bodo pripomogle tudi mere 3,734 x 1,622 x 1,516 metra. Dodajmo še, da bo dno od tal oddaljeno križanskih 150 milimetrov. Omembe vreden je tudi rajdni krog, ki znaša komaj 9,6 metra.

dacia spring electric | Avtor: Dacia Dacia

Kaj pa tehnični podatki? Baterija s kapaciteto 26,8 kilovatne ure bo omogočala doseg 225 kilometrov v skladu s ciklusom WLTP in mestni doseg 295 kilometrov, 33-kilovatni elektromotor z navorom 125 njutonmetrov pa bo omogočal vožnjo pri največji hitrosti 125 kilometrov na uro, torej bodo tudi izleti na obvoznico minili brez grizenja nohtov. Kdor pa bi rad pripeljal čim dlje, bo lahko pritisnil gumb ECO ter s tem motorju moč zmanjšal na 23 kilovatov, največjo hitrost pa na 100 kilometrov na uro.

 

Pri Dacii obljubljajo, da bo polnjenje baterije na 30-kilovatni polnilnici z enosmernim tokom trajalo manj kot uro, na 2,3-kilovatnem hišnem priključku pa 14 ur, možno pa bo tudi polnjenje z močmi 3,7 ali 7,4 kilovata. Lastniki si bodo sicer lahko pomagali tudi s posebno aplikacijo na pametnem telefonu. Serijski del opreme sta tudi Carplay oziroma Android Auto, standarden je tudi 3,5-palčni digitalni voznikov zaslon.

dacia spring electric | Avtor: Dacia Dacia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.