Avto > Na Štrom
9207 ogledov

To naj bi bila cena poceni električne Dacie

Dacia EV
1/9
Dacia
Dacia je pred kratkim razkrila povsem novi dvojček logan/sandero, ki predstavlja znaten revolucionarni korak naprej za znamko, ki je v osnovi nizkocenovna. Že prihodnji teden sledi še ena velika premiera, tokrat električna.

Dacia že dolgo ni hkrati ponudila toliko novic o novostih v svoji modelni paleti kot v zadnjem mesecu. Šele konec septembra so predstavili tretjo generacijo dvojčkov logan in sandero, za vogalom pa je povsem nov kompaktni SUV, ki je kot koncept nosil ime spring. Gre za prvi Daciin povsem električni avtomobil, njegova cena pa naj bi bila primerno nizka filozofiji znamke.

Dacia EV | Avtor: Dacia Dacia

škoda enyaq iV, električni avto Nizkocenovnik? Avto Novi šef o tem, ali se bodo Škode močno pocenile

Tudi Dacia mora namreč močno zmanjšati emisijski odtis, če ne želi plačevati astronomskih kazni, ki jih velevajo strogi zakoni v EU. Hkrati ni enostavno priti do poceni električnega avtomobila glede na trenutne cene Li-ion baterij. Kako ji je to uspelo, bomo spoznali v sredo, 15. oktobra, ko je predvidena svetovna premiera Daciinega električarja. 

Dacia EV | Avtor: Dacia Dacia

Izobraževalni center Renault Mirna Peč Avto Najsodobnejši objekt takšne vrste v Evropi

Vendar pa veliko podatkov tudi že poznamo. Nobena skrivnost ni, da je spring narejen na osnovi električnega avtomobila renault city K-ZE, ki ga francoska znamka za zdaj prodaja in proizvaja le na Kitajskem. Zapisano je dokončno potrdila marčevska premiera električnega koncepta dacia spring.

Dacia EV | Avtor: Dacia Dacia

Dacia sandero Ekskluzivno! Avto Razkrivamo vse skrivnosti novega dacia sandera

Serijski avtomobil naj bi bil oblikovno približek kitajskemu Renaultu, z nekoliko spremenjeno sprednjo masko in logotipi Dacie. V primerjavi s "Kitajcem" bo najverjetneje spring dobil več varnostnih elementov, kar je v Evropi običajno. Lahko računamo na samodejno zaviranje, tudi nadzor mrtvih kotov. Vprašanje ostaja, ali bo tehnologija električnega pogona kaj drugačna, saj bi s tem lahko močno vplivali na končno ceno. Če bo ostala enaka kot pri K-ZE, bodo v springa vgrajevali baterije z zmogljivostjo 26,8 kWh, doseg bo omejen na okoli 200 kilometrov.

Dacia EV | Avtor: Dacia Dacia

Renault Nissan Dacia skladišče Novo mesto Na obisku Avto Sprejem vozil na servis bo drugačen

Podrobnosti bomo izvedeli po premieri. Uganka je tudi cena. Evropski avtomobilski mediji špekulirajo, da naj bi bila med 15.000 in 20.000 evri. To ni malo za znamko, ki svoj SUV duster pri nas ponuja za ceno manj kot 14 tisoč evrov, a kot vemo, v svetu električnih avtomobilov veljajo drugi "zakoni". Kljub temu je treba upoštevati še subvencijo v višini 6.000 evrov, ki jo kot podporo prodaji avtomobilov z nizkimi emisijami zagotavlja Slovenija. To pa je že lahko zagotovilo, da bo, čeprav bi imela omejen doseg zaradi manjše baterije, električna dacia lahko uspešnica v številnih državah.
 

Komentarjev 4
  • Snežinko 09:35 09.oktober 2020.

    Z baterijo 26kWh bo doseg 200km samo v sanjah, realni pa bo bolj 100km, ob vključeni klimi ali gretju še manj. Poglejte prvi e-golf, ki je imel celo malce večjo baterijo, pa so v LJ, ko jih je najela občina ...prikaži več jamrali, da naredijo 80-90km in je veselja konec.

  • Avatar drecos
    drecos 11:52 08.oktober 2020.

    teh jajc od dacie nočem niti zastonj