Avto > Na Štrom
2259 ogledov

Ukradli ključe novih avtov in jin nesli na goro

Greenpeace in Volkswagen Greenpeace
Ukradli na stotine ključe novih volkswagnov, policija jih je kasneje dobila nazaj na ledeniku Zugspitze.

Naravovarstveniki iz skupine Greenpeace so pred dnevi poskrbeli za prav posebno akcijo, s katero so želeli opozoriti na prepočasen prehod na okolju prijaznejša vozila pri največjem evropskem proizvajalcu Volkswagen. 

Aktivisti so v pristanišču Emden na severozahodu Nemčije prejšnjo sredo preplezali ograjo in ukradli na stotine ključev novih avtov, ki so čakali na transport. Pristanišče je glavna Volkswagnova izhodna točka za Združeno kraljestvo in ameriški trg. Pri Greenpeacu trdijo, da jim je uspelo zaseči 1.500 ključev, medtem ko je policija navajala število med 300 in 400.

Ključe so odnesli na najvišjo nemško goro, skoraj 3.000 metrov visoki Zugspitze ob meji z Avstrijo, kjer so jih policisti v petek po javnem zborovanju našli in vrnili. V zvezi z dogodkom je v preiskavi 14 oseb. 

Pri organizaciji Greenpeace so pojasnili, da so za akcijo "izposoje ključev" na omenjenem ledeniku odločili, ker je še posebej podvržen podnebnim spremembam, zaradi katerih hitro izginja. Ob tem jih jezi, ker se po njihovem mnenju koncern Volkswagen v zadnjem času promovira za električnega pionirja, a je še vedno 90 odstotkov vseh njegovih izdelanih avtov takšnih z izključno termičnim motorjem. Od okoli devet milijonov prodanih avtov v letu 2020 pa jih le 2,5 odstotka vozi po cestah okolju prijazno, torej na povsem baterijski pogon, še trdijo okoljevarstveniki. 

Po njihovem mnenju bi moral drugi največji proizvajalec avtov na svetu nemudoma prenehati prodajo avtov, ki škodujejo podnebju.

Pri Volkswagnu dogodka niso podrobneje komentirali, so pa poudarili, da so pripravljeni na "kritični dialog."

Proti tatovom ključev ne bodo ukrepali s pravnimi sredstvi, medtem ko policija v Garmisch-Partenkirchnu protest na Zugspitze obravnava kot nedovoljeno združevanje.

Številne raziskave ugotavljajo, da zgolj s takojšnjim prehodom na baterijska vozila še ne bi dejansko znižali podnebnih emisij, saj je treba pred tem rešiti tudi vprašanja bolj trajnostnega pridobivanja potrebnih materialov in pridobivanja energije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 08:55 31.maj 2021.

    telim greenpeace-ovcem manjka ogromno koleščkov, posvinjat goro za prazen nič. Zraven pa niti oni ne kapirajo da trajnostna mobilnosti ni zamenjava avta na fosilna goriva z avtom na baterije, ampak to da ne rabiš avta. Javni prevoz, ki omogoča prevoz ...prikaži več na delo in po opravkih, v šolo . dostava potrebščin in podobno in ne samo v velemestih. že 5km stran od manjšega mesta v SLO ni možno nič, ne dostava pice, ne dostava nakupa iz Tuša, ni avtobusa, ni nič. rabim preklet avto, hudučevo rabim.