Avto > Na Štrom
32462 ogledov

V Avstriji se vrstijo tožbe glede dosega e-vozil

VW e-golf PRIMA
V Avstriji prodajalci e-vozil trepetajo zaradi vse več tožb glede premajhnega dosega.

Primer lastnika električnega avta, ki je ne sodišču v Linzu dosegel zmago v procesu proti prodajalcu vozil zaradi premajhnega dosega, je sprožil snežno kepo. 

Lastnik e-golfa je lani tožil lokalnega prodajalca vozil, ker ga je razočaral doseg. Pozimi je imel njegov avto vsega 120 kilometrov dosega, čeprav so mu ob prodaji zagotavljali, da bo lahko tudi v hladnem vremenu opravil do 230 kilometrov poti z enim polnjenjem. Sodišče je odločilo, da je kupec upravičen do povratka kupnine v vrednosti 32.100 evrov. Avto je moral seveda vrniti. 

Mercedes-AMG EQS Razbili mit Avto Razbili mit: To je doseg električnih pri 130 km/h

Lastnikov odvetnik Michael Poduschka je sodbo objavil na spletu in s tem razkril utemeljitev sodišča. Kronen Zeitung poroča, da bo na podlagi te sodbe očitno sledila množica novih sodnih primerov, številne tožbe so bile že vložene na Dunaju in v Gradcu. Večino tožb je vloženih proti prodajalcem električnih vozil in to za različne znamke in modele.

Poduschka je prepričan, da je takšen pristop kupcev proti prodajalcem potreben. "Poleg nabavne cene je pri odločitvi za nek električen avto odločilnega pomena obljuben doseg. Če pride do velikih odstopanj med realnim in obljubljenim, potem je jasno, da kupec plača za nekaj, kar ni bilo izpolnjeno." Okoliščine, v katerih so kupci, primerja z afero glede porabe in izpustov tradicionalnih vozil izpred nekaj let.

Poleg tega odvetnik opozarja, da kupec ni dolžan preverjati in ugotavljati, ali so prodajalčeve obljube resnične z iskanjem po spletu in brošurah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Pišmevuh 15:16 19.maj 2022.

    Švabi so goljufi. Goljufali so z izpušnimi plini, zdaj z elektro dosegom. Za pline so Američanom plačali 35 milijard, ampak smo zavezniki. Koliko so zaradi dieselgate plačali Rusom? Čevti lažejo je Eu demokratična vrednota, ko te Amerikanec oskubi je zaveznik. Sloexit.

  • Željko 11:35 19.maj 2022.

    Kar sem vedno govoril in se samo potrjuje da je električna mobilnost sekret. Od tega da bolj onesnažuje okolje do tega da imaš samo problem z njimi. Hvala lepa še naprej bom kuril nafto dokler ne pride vodik

  • rd2dmk2 09:21 19.maj 2022.

    ja no dve stvari. prvo e-avti so dragi in privoščijo si jih do sedaj v glavnem premožni , torej taki, ki imajo tudi za advokata. drugo lahko je to ko rečeš z elektriko narediš 300 km, potem se pa reč ...prikaži več ustavi po 100 km. naredite isto za bencinarja. naj se da podatek natankaš pa greš 500km in po 100 km tank prazen. me zanima a bo tak primer zmagal na sodišču ? kje pa. in sedaj mi pvoejte zakaj ne. pa če dobro razmislite v čem je razlika med e-avtom in bencinarjem ?