Avto > Na Štrom
39056 ogledov

Velik preobrat pri proizvodnji avtomobilov

Sestava baterij v tovarni Peugeot.
1/4
Peugeot
Hiter prehod na elektrificirana vozil prinaša v proizvodnjo avtomobilov velikanske spremembe. Pri Peugeotu so dovolili pokukati v zakulisje montaže elektrificiranih modelov, ki je drugačna kot smo jo bili vajeni zadnje stoletje.

Peugeot je predstavil svojo ekipo tehnikov, ki je zadolžena za sestavo in testiranje baterij, vgrajenih v njegova elektrificirana (100-odstotno električna in priključna hibridna) osebna in lahka gospodarska vozila. Da bi lahko delali v tovarni za proizvodnjo elektrificiranih vozil so morali tehniki prestati posebno izobraževanje. Vsako baterijo ustrezno testirajo, s čimer po zagotovilih tovarne zagotovijo njihovo zanesljivost, zmogljivosti in dolgo življenjsko dobo.

Sestava baterij v tovarni Peugeot. | Avtor: Peugeot Peugeot

Priključno hibridni peugeot 308 SW Drži ali ne? Avto Test: 180 KM in poraba bencina 1,3 l/100 km/h? Drži ali ne?

Do leta 2025 bo za 100-odstotno vse modele iz izbora znamke Peugeot na voljo elektrificirana izvedenka. To pomeni, da bo znatno poskočilo število baterij, ki jih bo potrebno sestaviti. Pri francoskem proizvajalcu vozil ocenjujejo, da bodo njegove ekipe v letošnjem letu mesečno sestavile do 10.000 baterij za svoj izbor osebnih vozil in do 7000 baterij mesečno za izbor lahkih gospodarskih vozil.

Priključno hibridni peugeot 308 SW Avto Tale domislica je v avtomobilih že deset let

Za sestavo vsakega 50 kWh baterijskega modula (predhodno sestavljene celice in sestavni deli) tehniki porabijo približno 60 minut. Baterijske module s 75 kWh pa sestavijo v 90 minutah. Pred vgradnjo v elektrificirano vozilo ekipa z baterijami opravi stroge teste kakovosti. S tem baterijam zagotovijo najmanj 70 % kapacitete polnjenja po preteku 8 let ali 160.000 prevoženih kilometrih.

Sestava baterij v tovarni Peugeot. | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot e-rifter Novo pri nas Avto Kaj imata skupnega e-rifter in ljubljanski Golovec?

Peugeot v letu 2022 pospešuje elektrifikacijo svojega prodajnega programa z novim vozilom 408, ki bo dopolnilo ponudbo priključnih hibridnih modelov in se tako pridružilo novemu Peugeotu 308 in 100-odstotno električnim lahkim gospodarskim vozilom. V letu 2022 je bilo več kot 70 % prodanih vozil iz izbora znamke po vsem svetu elektrificiranih, so sporočili iz tovarne. V Evropi so bili elektrificirani modeli znamke Peugeot zastopani v naslednjem razmerju: v prvem poletju 2022 je bilo elektrificirano vsako četrto prodano osebno vozilo (v primerjavi z vsakim šestim v letu 2021). 

15 minutni test

Celoten postopek testiranja, ki traja 15 minut, je nujno potreben za odobritev vgradnje baterije v vozilo. Poteka pa po ustaljenem vrstnem redu. S prvim testom preverijo ustreznost delovanja po sestavi baterije. Zatem s testom zmogljivosti simulirajo uporabo baterije pri polni obremenitvi. Z zadnjim testom pa potrdijo tesnjenje baterije. Baterijo napolnijo s plinom, da preverijo morebitna uhajanja zaradi znižanja tlaka. Z ustreznim tesnjenjem se prepreči vdor vlage ali umazanije v baterijske celice, kar bi lahko ogrozilo njene zmogljivosti in življenjsko dobo.

Sestava baterij v tovarni Peugeot. | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot 308 SW Avto Kaj imaš pa danes to za en stroj?

Specializirani tehniki izvajajo posege v namenskih delavnicah za montažo baterij v petih tovarnah skupine Stellantis: Vigo in Saragosse (Španija), Trnava (Slovaška), Sochaux in Mulhouse (Francija) in v kratkem še Hordain (Francija). V teh proizvodnih obratih na eni sami liniji sestavljajo tako elektrificirane modele kot tudi vozila z motorjem na notranje zgorevanje.
 

Komentarjev 6
  • tomaz43 10:21 14.september 2022.

    Stranka zelenih = ljudje, ki se imajo za intelektualce, a v resnici niso zmožni osnovnošolske matematike. Zablode neumnih: za 100 litrov bioetanola potrebuješ 130 litrov fosilnih goriv. Prepoved plastičnih slamic, ker je nek osnovnošolec v Ameriki izračunal, da pobijejo določeno ...prikaži več število želv (napačno, seveda). Ukinitev jedrskih elektrarn, ker bodo sončne celice in vetrnice nadomestile izpad elektrike. Zeleni Slovenije = najbolj neumni nevedneži.

  • dizelcek 07:45 14.september 2022.

    Pozdravljeni, žal eko ljudje kot so politiki in zeleni protestanti še vedno krivijo vozila za segrevanje planeta ker so v svojem življenju sami s sabo nezadovoljni, sedaj ko bo kmalu čez nekaj let na vsakem parkirišču velik požar zaradi električnega ...prikaži več vozila in ob katerem bo zgorelo mnogo drugih vozil še zraven zaradi električnega, bodo pa končno srečni, saj bodo za gašenje porabili velike količine pitne vode. Sveta človek ne bo niklli rešil, dokler se bodo testirale rakete in jedrsko orožje. Lep

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 11:02 13.september 2022.

    V Kaliforniji, ki si je zadala za nalogo, da do 2025 elektrificira vsa prevozna sredstva, sedaj prosijo ljudi, da ne polnijo svojih avtomobilov ob določenih urah/dnevih, ker omrežje tega ne prenese. Ma bravo. Vrhunski nateg.