Avto > Na Štrom
7790 ogledov

Video: Hrvati v dveh dneh raztreščili dva rimca C-two

Rimac varnostni trk Youtube/RimacAutomobili
Kako varen je hrvaški superstroj.

Podjetje Rimac je objavilo video preskusnega trčenja dveh modelov C_two. Z uradnim testom so preizkušali, kako se konstrukcija tega električnega superavtomobila, ki zmore hitrost kar 415 km/h, pospešek do prvih 100 km/h pa traja manj kot dve sekundi.

Ena od velikih posebnosti avta v primerjavi z običajnimi je, da ima elektromotorje vgrajene neposredno v kolesa, kar ga naredi izredno zmogljivega tudi med ovinki. 

Prvi kupci maloseijskega C_two naj bi prve izmed 150 napovedanih avtov dobili že letos, a se bo to zaradi epidemije zgodilo šle prihodnje leto. 

Testa seveda niso opravili na polno opremljenih serijskem avtu, saj primerek stane okoli dva milijona evrov. Uporabili so prototipe. Pri zahtevnem testu 40-odstotnega prekrivanja se je pokazalo, da so inženirji dobro opravili svoje delo, saj se pri hitrosti 56 km/h struktura kabine monocoque ni niti malo spremenila. 

Skupaj bodo morali na testih uničiti kar 11 prototipov, preden bodo lahko uradno začeli prodajati avto.

Nad Rimcem sicer še vedno visi senca dvoma zaradi nesreče, ki se je zgodila leta 2017. Voditelj oddaje The Grand Tour Richard Hammond je v Švici s predhodnikomom concept_one zletel s ceste. Avto se je v trenutku vžgal in pogorel, Hammond pa je imel veliko sreče, da se je še pravi čas rešil iz avtomobila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:05 02.november 2020.

    Seveda, v avtu ni 600kg težke baterije.