Avto > Na Štrom
1121 ogledov

Direktorji na elektriko do Münchna in nazaj

Mercedes-benz EQS
1/11
Mercedes-Benz AG
Prestižni mercedes-benz EQS je nekaj dni pred razkritjem pokazal, kaj vse bo znal. Med drugim bo imel najboljši koeficient zračnega upora.

Mercedes-benz EQS bo kot prestižna električna limuzina premiero doživel 15. aprila, proizvajalec pa nam po delih že najavlja nekatere njegove posebnosti. 

Zdaj je razkril skrivnosti o začetnih oznakah, pogonu in bateriji. Tako bosta na ceste najprej zapeljala EQS 450+ in EQS 580 4MATIC+, medtem ko kasneje lahko pričakujemo tudi AMG različico.

450+ bo imel 245 kW moči (333 KM), medtem ko bo imel močnejši model kar 385 kW (523 KM), skupaj z 855 Nm navora. Ta bo imel električni motor, oziroma eATS, kot ga imenujejo, nameščen na vsako os. 

Mercedes S 400d Novo pri nas Avto Mercedes predstavil avto, zaradi katerega bo treba spremeniti zakonodajo

Baterija je 107,8 kWh, na voljo bo tudi nekaj manjša z 90 kWh. Osupljiva je napoved, da bo lahko EQS z enim polnjenjem z močnejšo baterijo naredil pot kar 770 kilometrov daleč po ciklu WLTP, kar je precej impresivna razdalja, vredna poslovnega avtomobila. Z njim bi iz Slovenije prišli do Nemčije in nazaj. 

Hitrost bo omejena na 210 km/h, polnjenje pa bo lahko potekalo z močjo do 200 kW, kar ustreza novim ultrahitrim polnilnicam. V 15 minutah bo to zadostovalo za dodatnih 300 kilometrov poti. Da bi bile poti kar najbolj predvidvljive, so v navigacijo prek oblačne komunikacije vključili številne dejavnike od primerne polnilne infrastrukture do vremena.

Mercedes-benz EQS | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG
Mercedes-benz EQS | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

K izjemni učinkovitosti vplivajo številni dejavniki, tudi zelo aerodinamična oblika s koeficientom zračnega upora le 0,20. To pomeni, da bo EQS najbolj spolzek avto med serijskimi avtomobili, dosedanji svetovni rekord je imel njegov sorodnik mercedes-benz CLA shooting brake pri 0,21. Za primerjavo, pred 10 leti je imel maloserijski volkswagen XL1, avto "litrske" porabe a številnih kompromisov, koeficient upora Cd 0,19.

V notranjosti bo imel EQS 12,3-palčni zaslon iz razreda S, obljubljajo pa opcijo velikanskega 56-palčnega zakrivljenega zaslona, ki se bo razprostiral skoraj po celotni armaturni plošči, tako da ga bo imel pred očmi tudi sopotnik.

Mercedes-benz EQS | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Avto bo imel zelo napreden sistem filtracije in skrbi za čist kabinski zrak.

15. aprila ob premieri bodo videli popolno razkritje. Že danes pa je jasno, da govorimo o enem najbolj dodelanih električnih serijskih avtov doslej in prvem znotraj "svete" nemške trojice.

Mercedes-benz EQS | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.