Avto
9890 ogledov

Na toliko morate danes nastaviti klimo v avtu

Klimatska naprava Gregor Prebil
V avtu lahko pustite zdravje.

Vročino, kot vlada te dni, bi veliko težje prenašali brez klimatskih naprav. A v takšnih vročih dneh je potrebno biti zelo pazljiv pri njeni uporabi. 

Za telo namreč izpostavljenost hitrim temperaturnim razlikam pomeni velik stres, opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NJZ).

Pogoste napake s klimo so, da hladimo prekomerno - preveč in prehitro, da so temperature nastavljene prenizko, da so naprave usmerjene v ljudi namesto stran … Kot pojasnjujejo pri NJZ, vse to lahko povzroči slabo počutje, glavobol poslabšanje astme, ali vnetja nosne sluznice, srbenje, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje.. Otroci, starejši ljudje in bolniki so na temperaturne razlike še veliko bolj občutljivi kot odrasli.

Kroničen stres, ki mu je podvrženo telo, dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

Kako uporabljati klimo in ostati zdrav

Stresu se težko izognemo pri vstopanju in izstopanju iz klimatiziranih stavb, lahko pa vplivamo nanj v avtomobilih. Železno pravilo bi moralo biti, da je razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v kabini največ 10 stopinj Celzija. V prostoru, ko ljudje sedijo, naj bi bila v skladu s pravilniki temperatura med 22 in 26 stopinjami. 

Pet do deset minut pred prihodom na cilj pa bi morali nujno zmanjšati stopnjo hlajenja, s čimer dopustimo telesu, da se postopoma prilagodi na zunanje temperature.

Prav tako je pomembno, da zelo razgret avto predhodno prezračimo in nekoliko ohladimo ter šele nato vanj sedemo in vključimo klimatsko napravo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Syn
    Syn 06:08 02.avgust 2018.

    @enebbene Kdo pa ima doma pozimi +25C ?? Sobna normalna temperatura je največ +21C, razen je kdo ekstremno zmrzljiv, potem verjamem da ima kdo višjo sobno temperaturo. Poleg tega ne moreš primerjat vročinskega in hladnega temperaturnega šoka. To je isto ...prikaži več kot da bi mešal slive in jabolka.

  • enebbene 21:02 01.avgust 2018.

    Totalna bedarija, noben pa se ne vpraša tega, da je pozimi zunaj -10, a vsak ima v stanovanju 25+, pa ne duha in ne sluha o temparaturnem šoku...

  • mucek4 09:29 01.avgust 2018.

    Bla, bla, bla. Še lansko leto je bilo 7 stopinj manj, sedaj ko malo vročina pritiska 10 stopinj manj. Torej naslednji teden v šapniji, ko se predvideva slabih 50 naj klimo nastavimo na 40? Jaz imam nastavljeno na 21, poleti, ...prikaži več pozimi, petek in svetek. Ker edino resno pravilo, ki ga je treba upoštevat je, da mora klima vzdrževati temperaturo in ne hladiti. Pa seveda čistoča klime. Če je v avtu ne uporabljamo "tiste dva tedna čez poletje"... Verjemite mi, v taki klimi je več bacilov kot v WC školjki