Avto
14 ogledov

Na voljo imamo vse boljše pnevmatike

Zaviranje Shutterstock
Na suhi cesti je marsikatera pnevmatika dobra. Ampak velikanske razlike, ki lahko odločajo tudi o nesreči, poškodbah ali celo smrti, se pri gumah pokažejo na mokrem. Letošnji test pnevmatik v dveh dimenzijskih različicah kaže, da imajo potrošniki v izdelkih preverjenih znamk možnost zanesljive izbire.

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila test 38 pnevmatik, in sicer 19 večjih (velikost 225/45 R17) ter 19 manjših (185/60 R15). V Sloveniji je na voljo 16 testiranih večjih pnevmatik in 17 testiranih manjših pnevmatik.

Med večjimi pnevmatikami je sedem pnevmatik dobilo skupno oceno dobro, najboljši pa delita le dve desetinki ocene, tako da težko razglasijo absolutnega zmagovalca. Med temi sedmimi modeli so zmagovalci po najpomembnejših kategorijah Continentalova pnevmatika na mokri cesti, Goodyearova in Vredesteinova na suhi, Semperitova pa porabi najmanj goriva. Oceno dobro so dobile še pnevmatike Dunlop, Michelin in Hankook.

Med manjšimi pnevmatikami je oceno dobro dobilo osem pnevmatik. Med njimi so pnevmatike Michelin, Continental, Dunlop, Goodyear, Vredestein, Bridgestone, Fulda in Semperit. Pnevmatik v Sloveniji zelo popularne blagovne znamke Sava letos ni bilo na testu.

Na ZPS poudarjajo doprinos novega označevanja pnevmatik k boljši varnosti in večji ozaveščenosti potršnikov. Vsaka pnevmatika mora biti namreč po novem jasno označena s črkovnimi oznakami, ki kažejo, kako varne in varčne so. Potrošniki naj si za nakup pnevmatik vzamejo čas in pri izboru upoštevajo neodvisne teste.

Ne hitite z menjavo

Skupna ocena ZPS je, da lahko tisti, ki mora letos kupiti nove poletne pnevmatike, lahko izbira med več dobrimi kot v preteklih letih. Ob tem pa opozarjajo, da je tudi po 15. marcu, ko je zakonska meja za menjavo zimskih in poletnih pnevmatik, na cesti nujna zimska oprema, če vladajo zimske razmere. Kot je znano, je vremenska napoved za prihodnje dni še zelo zimska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.