Avto
3547 ogledov

Na Vršič brez emisij z modeloma Volvo Recharge

1/45
Saša Despot / Žurnal24
V Kranjski Gori smo v praksi spoznali minimalistično, uporabno in trajnostno mobilnost, ki jo prinašata vozili Volvo XC40 in XC60 z oznako Recharge.

Družba Volvo je že pred časom napovedala intenzivno elektrifikacijo svojih vozil in vzporedno opuščanje dizelskega programa. V svojem ambicioznem načrtu se je zavezala, da bo do leta 2025 za vsak svoj proizvedeni avto skozi celoten proces izbire dobaviteljev, materialov, izdelave, uporabe in reciklaže dosegla zmanjšanje ogljičnega odtisa za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2018, do leta 2030 pa bo prav vsak izdelani Volvo ogljično nevtralen.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Prvi odločen korak v elektrificirano prihodnost mobilnosti so pri Volvu v tem času že naredili, in sicer s priključnimi hibridi linije Recharge, ki na krajših poteh omogočajo vožnjo brez emisij, na daljših pa omogočajo zelo varčno vožnjo. S številnimi prednostmi modelov XC40 in XC60 Recharge se zdaj lahko v Kranjski Gori seznanijo tudi slovenski vozniki, ki so jim blizu okolju prijazna vozila.

Okolju prijazni Švedi v idilični naravi 

Pri Volvu so v začetku poletja v neposredni bližini jezera Jasna v Kranjski Gori v sodelovanju z Jasna Chalet Resortom postavili mobilni salon, ki je izdelan v duhu trajnosti in v najboljši tradiciji minimalizma – kar so vrednote, na podlagi katerih so zasnovana tudi vozila Volvo.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Jezero Jasna z apartmajskim kompleksom ni bilo izbrano naključno, saj je doživetje vozil Volvo tesno povezano s spoznavanjem Volvove filozofije sobivanja z naravno. Če je bila znamka Volvo v preteklosti najbolj znana po legendarni varnosti svojih vozil, je danes za Volvo vsaj tako pomemben tudi trajnosten vidik, saj se proivajalec pospešeno približuje cilju ogljične nevtralnosti.

Vozila Volvo Recharge lahko spoznate in preizkusite v vseh salonih vozil Volvo, zdaj pa jih lahko doživite tudi v idiličnem okolju Jasna Chalet Resorta v Kranjski Gori, kjer vas ob koncih tedna v poletnih mesecih v mobilnem salonu Volvo pričakajo hostese. V sodelovanju z Jasna Chalet Resortom so pri Volvu pred kratkim organizirali ekskluzivni dogodek z večernim koncertom in vrhunsko skandinavsko kulinariko, novembra pa bodo poskrbeli za nekaj čisto posebnega: ob jezeru Jasna bodo zasadili drevesa, ki simbolizirajo enost življenja, rast in preporod, ter pod eno od njih zakopali bakreno kapsulo z vašimi sporočili za naslednje generacije. Kapsula bo pod zemljo zakopana 100 let, nato pa jo bodo zanamci odprli in si prebrali, kaj ste jim o naših upih in strahovih ter željah za prihodnost imeli povedati. Vabimo vas, da tudi vi pustite svoje sporočilo!

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24
 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Brezskrbna in zabavna vožnja brez emisij 

V mobilnem salonu Volvo v Kranjski Gori tako v teh dneh dobite odgovore na vsa ključna vprašanja o priključnih hibridih Volvo Recharge, od polnjenja baterije do razlik v primerjavi s klasičnimi hibridi, nato pa vam je po želji na voljo tudi preizkus vozila. Ter tudi polnjenje vozila na eni od številnih polnilnih postaj v Kranjski Gori, če boste to želeli.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Sami smo preizkusili modela XC40 Recharge in XC60 Recharge, s katerima smo po ozkih idiličnih uličicah Kranjske Gore in njeni slikoviti zeleni okolici vozili povsem neslišno in brez emisij, zapeljali pa smo se tudi na najvišji slovenski cestni prelaz Vršič, ki povezuje Kranjsko Goro s Trento.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Vabimo vas, da priključno hibridna vozila Volvo Recharge spoznate in doživite na testnih vožnjah, ki vas zapeljejo po slikovitih trasah kranjskogorske okolice. Testno vožnjo lahko rezervirate tukaj.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

XC40 in XC60 osvajata nagrade in voznike

Zakaj sta vozili XC40 in XC60 tako posebni? Razlogi so številni, zaradi njih pa se je revolucionarni kompaktni športni terenec XC40 z ogromno prednostjo pred tekmeci okitil z nazivom Evropski avto leta 2018, medtem ko je XC60 od leta 2009, ko se je rodila njegova prva generacija, z doslej prodanimi skoraj 1,7 milijoni vozil postal pravi prodajni hit. Zdaj sta modela na voljo tudi kot priključna hibrida, s čimer vozita na sredi poti med običajnimi  vozili in tistimi, ki so povsem brez emisij.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

V znamenju minimalizma in popolnosti

Volvo XC40 že na prvi pogled navduši predvsem mlajše družine z aktivnim življenjskim stilom, priključni hibrid XC40 Recharge pa prepriča tudi zaradi vožnje brez izpustov ogljikovega dioksida ali dušikovih oksidov. »Samo čisti užitek svobode – brez vplivov na okolje,« temu pravijo pri Volvu. Enako kot za XC40 Recharge velja tudi za večji XC60 Recharge. Z obema modeloma Volvo uspešno nadaljuje svojo  tradicijo oblikovnega minimalizma, kar se izkazuje prav na vsakem centimetru zumanjosti.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Naslednje, kar navduši pri XC40 in XC60, pa je uporaba materialov na način, ki dopolnjuje obliko. Volvo se je zavezal trajnosti, recikliranju in hkrati udobju – vse, česar se dotaknete, naj bodo to talne preproge, naslonjala, police ali stebrički, je na otip prijetno in poudarja občutek večnosti. Pri Volvu so se zavezali, da bo do leta 2025 četrtina materialov v vseh njihovih vozilih recikliranih ali pridobljenih biološko.

Pravi užitek pa je tudi, ko elektrificirani Volvo zaženete – vožnja se začne z neslišnim zagonom električnega motorja. Voznik izbere enega od treh načinov, na primer vožnjo brez emisij v načinu Pure Electric, športni način vožnje Power ali pa način Hybrid, ki omogoča najdaljši možen doseg.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Enostavna uporaba in učinkovit pogon

Pri Volvu so poskrbeli tudi za povsem novo vrsto pogona, ki od voznika ne zahteva prilagajanj, pač pa s kombinacijo elektromotorja in bencinskega pogona poskrbi za brezskrbno zmogljivost in uglajeno, nestresno ter izpopolnjeno vožnjo v vseh razmerah. Večina vozil Recharge ima tudi AWD način, pogon na vsa kolesa, za optimizacijo oprijema in stabilnosti na slabših cestah.
XC40 Recharge in XC60 Recharge delujeta kot vsa običajna vozila, vendar določene funkcije učinkujejo drugače kot pri vozilih, ki imajo zgolj bencinski ali dizelski motor. Elektromotor poganja vozilo predvsem pri nizkih hitrostih, bencinski motor pa pri večjih hitrostih in bolj dinamični vožnji.

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Na voznikovem zaslonu so prikazane nekatere informacije, ki so edinstvene za Recharge – informacije o polnjenju, izbrani način vožnje, preostala razdalja do izpraznitve baterije in nivo napolnjenosti baterije hibridnega sistema. Na naši vožnji po ulicah Kranjske Gore smo preizkusili tudi polnjenje baterije vozila na električni polnilnici (baterijo lahko čez noč napolnite tudi na navadni hišni vtičnici), športno dinamiko obeh športnih terencev pa smo testirali med vožnjo do Gozda Martuljek in v dolino pod Poncami, kjer smo lahko povsem neslišno in brez emisij vozili skupaj s kolesarji. 

 | Avtor: Saša Despot / Žurnal24 Saša Despot / Žurnal24

Pogonski sklop pri priključnih hibridih Volvo vseskozi izkorišča izključno električno energijo, ki jo pridobiva iz velike baterije, ki poskrbi za večji doseg, v praksi pa lahko na testnih vožnjah preizkusite delovanje celotnega nabora asistenčnih sistemov za pomoč vozniku, po katerih je Volvo kot proizvajalec najbolj varnih vozil na svetu pregovorno znan. 

Vabimo vas, da sami spoznate navdušujoči elektrificirani Volvo svet!