Avto
2525 ogledov

Nafta po poti tobaka

Guardian Zajem zaslona/Guardian
Pionirska poteza enega najbolj vplivnih medijev na svetu, čeprav priznava, da si je s tem na kratki rok otežil življenje.

Britanski časnik Guardian ne bo več objavljal oglasov, povezanih s podjetji, ki uporabljajo fosilna goriva. S tem je časnik postal prvi medij na svetu, ki se je odločil za tak pristop do oglaševalcev, ki onesnažujejo okolje, poroča STA.

"Prepoved se nanaša na podjetja, ki se ukvarjajo s primarno uporabo fosilnih goriv, med drugim tudi na nekatere največje onesnaževalce na svetu," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Guardianu.

Po oceni urednikov časnika gre za enega največjih izzivov, s katerimi se bodo soočili. Ob tem so v Guardianu dodali, da so se tudi njihovi lastniki v skupini The Scott Trust skoraj v celoti odpovedali sodelovanju s podjetji, ki uporabljajo fosilna goriva.

Guardian je že pred časom sprejel nove smernice, po katerih v prispevkih ne uporablja več izraza "podnebne spremembe." Namesto tega je v rabi besedna zveza "podnebna kriza".

Ukrep bo sicer finančno vplival na družbo, ki približno 40 odstotkov prihodkov pridobi z oglaševanjem. "Na kratek rok bodo zaradi tega naša življenja nekoliko težja," so navedli in dodali, da kljub temu verjamejo, da bodo tudi tako lahko "finančno vzdržno" poslovali.

Potezo je že pozdravila okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki je ocenila, da gre za drzen korak.

Shell: Pred vsemi nami velikanski izziv

V največjih energetskih družbah so se na odločitev Guardiana že odzvali. "Ne moremo iti hitreje kot družba. In ne moremo prodajati stvari, ki jih kupci ne želijo," je v odzivu na Guardianovo odločitev dejal Ben van Beurden, generalni direktor največje evropske naftne družbe Royal Dutch Shell.

Van Beurden je po poročanju New York Timesa opozoril, da prehod v nizkoogljično družbo prinaša velikanske izzive, ki jih bo mogoče premostiti le z doslej še nevidenim sodelovanjem. Shell tako kot druge energetske družbe že gradi portfoljo nizkoemisijskih energetskih virov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 14:30 03.februar 2020.

    temu se reče eko terorizem, vse samo za KEŠ