Avto
18 ogledov

Najbolj so se pocenili Slovencem

Evropska komisija obljublja nove ukrepe, s katerimi bi zajezila naraščanje cen v Žurnal24 main
Lani so se izmed vseh članic EU novi avtomobili najbolj pocenili v Sloveniji. Evropsko komisijo pa skrbijo vedno višje cene za servise.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je izrazil zadovoljstvo, da imajo kupci zaradi ostre konkurence med proizvajalci koristi, saj so avtomobile kupovali ceneje kar v 24 od 27 članic.

Leta 2009 je tako komisija v Sloveniji zabeležila kar 13,4-odstotni padec cen novih avtomobilov, v Litvi 11,1-odstotnega in na Slovaškem 11-odstotnega. Almunia sicer tako visok padec pripisuje krizi, ki je nove članice prizadela bolj kot stare. Slabše pa se je godilo kupcem v Veliki Britaniji, kjer so cene narasle za 7,7 odstotka, na Švedskem pa za 2,7 odstotka. Sta pa obe državi imeli leto pred tem velik padec cen avtomobilov.

Serviserji preveč pogoltni
Almunio pa skrbi dejstvo, da cene serviserjev in rezervnih delov po Evropi rastejo hitreje od povprečne inflacije in to navkljub krizi, zato je že napovedal nove ukrepe, s katerimi bi obvarovali kupce pred previsokimi stroški za popravila. Od 1. junija tako že velja, da morajo uradni servisi vse potrebne informacije glede popravil posredovati tudi neodvisnim delavnicam. Prav tako so se zastopniki otresli nadzora matičnih tovarn glede rezervnih delov, ki jih lahko odslej serviserji kupujejo mimo proizvajalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.