Avto
64 ogledov

Najboljši motor leta je Fiatov "mlinček"

Fiat twinair
1/19
Žurnal24 main
Veliki zmagovalec letošnjih prestižnih nagrad za motorje leta je koncern Fiat, ki je domov odnesel kar 6 od 12 nagrad. Najboljši svetovni motor leta je njegov mali dvovaljnik iz modela 500.

Že 12. zapored je mednarodna zasedba novinarjev razglasila najboljše avtomobilske motorje v 12 različnih kategorijah. V zadnjih letih so na vrhu kraljevale nemške znamke, zlasti BMW, a letos sta večino smetane pobrala Fiat in hčerinski Ferrari za najboljši motor v kategoriji zmogljivih agregatov.

Vse zmagovalce po kategorijah si oglejte v GALERIJI.

Šele drugič doslej je krono dobil motor s prostornino pod enim litrom, še toliko bolj zanimivo pa je, da gre za pravi mlinček, v katerem se vrtita zgolj dva bata. A 875-kubični twinair je tako navdušil žirijo, da so mu poleg mednarodnega motorja leta nadeli še naslove za najboljši novi motor leta, najbolj zeleni motor leta in najboljši motor leta v kategoriji izpod enega litra.

V žiriji je sedelo 76 novinarjev iz 36 držav, svojega predstavnika je v Tomažu Porekarju imela tudi Slovenija.

Mali s turbino podprti bencinar je sicer na voljo v razponu moči 50, 60 in 78 kW, najnižja povprečna poraba pa se vrti pri vsega 4,1 litra. Žiranti so bili navdušeni tudi nad njegovo odzivnostjo, dobljene nagrade pa pričajo, da je downsizeing trenutno še vedno glavno vodilo pri izdelavi novih pogonskih strojev.

Pri Fiatu so na nagrade zelo ponosni. Pravijo, da je motor, ki vključuje tovarniški multiair sistem za nadzor gibanja ventilov, nastal povsem na novo in z mislijo na nizko porabo in emisije ter zmogljivostmi, ki ne bodo pomenile kompromisov.

Ferrari je nagrado prejel v drugi najbolj prestižni kategoriji, zmogljivi motor leta. 4,5-litrski V8 iz novega modela 458. 425-kilovatni (570 KM!) stroj je prejel tudi nagrado najboljšega v kategoriji nad 4,0 litri prostornine.

LESTVICA V KATEGORIJI NAJBOLJŠI MEDNARODNI MOTOR LETA:

Mesto Motor Št. točk
1. Fiat twinair 372
2. VW 1.4 TSI 346
3. Ferrari V8 278
4. BMW 3,0 DI twinturbo
275
5. Audi 2,5 turbo 192
6. BMW 4,0 V8 159
7. BMW 2,0 diesel twinturbo 127
8. BMW 1,6 turbo 126
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.