Avto
29 ogledov

Najmanjši avtomobil v proizvodnjo

1/29
Žurnal24 main
Peel P50 je najmanjši serijsko proizvedeni avtomobil vseh časov. Enosed iz šestdesetih let doživlja renesanso, saj se spet pojavlja na ulicah.

Peel P50 se lahko po svojih dimenzijah primerja z večjimi nakupovalnimi vozički. V dolžino meri 1,37 metra, visok je 1,20 metra in težek okoli 60 kilogramov. V njem je dovolj prostora za volan in voznikov sedež, kot zanimivost pa dodajamo, da tudi brisalnikov ne poganja pomožni motor, ampak je to treba storiti ročno. Avtomobil nima vzvratne prestave, pač pa ima ročico na sprednjem pokrovu, s pomočjo katere sami obrnete avto ali pa ga parkirate po želji.

Model je nastal v Veliki Britaniji leta 1962. Takrat je stal 199 angleških funtov. Do danes je iz prvotne serije ostalo ohranjenih 48 primerkov. Enega od njih ima angleški podjetnik, ki se je odločil vnovič zagnati njegovo proizvodnjo. Novi model ima električni motor, najvišja hitrost pa je 16 km/h. Bolj skrb vzbujajoča je cena, ki je 17.500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.