Avto
34 ogledov

Najsodobnejši center varne vožnje

Najzanimivejši del steze bo zagotovo del z vodnimi curki, ki simulirajo vozne po Žurnal24 main
AMZS je na Vranskem odprl enega od najsodobnejših centrov varne vožnje v Evropi in hkrati največji tovrstni center na območju Jugovzhodne Evrope.
 

Ne spreglejte!

V prihodnjih dneh se bomo na Žurnal24 podali na poligon in ga sami preizkusili ter objavili reportažo in intervju.

Posebnost centra varne vožnje AMZS je njegov tehnični del, ki omogoča posebne programe vadbe, namenjen pa bo širšemu spektru uporabnikov, ki bodo želeli izboljšati svoje obvladovanje vozila v prometu. S tem se Slovenija pridružuje državam, ki aktivno nastopajo v boju za varnost v prometu, pri AMZS pa upajo, da bodo njihove vsebine v resnici pripomogle k izboljšanju varnosti v slovenskem cestnem prometu.

Od drsečih stez do poslovne zgradbe
Center varne vožnje AMZS se razprostira na 160.000 kvadratnih metrih, od tega 66 tisoč kvadratnih metrov predstavljajo asfaltirane površine, na katerih je urejenih 2,5 kilometra stez in cest. Vadba varne vožnje bo potekala v šestih ločenih sklopih poligona, med katerimi so najpomembnejši in hkrati najprivlačnejši tisti, ki imajo vgrajene posebne drseče površine in voznikom v nadzorovanih okoliščinah omogočajo podroben preizkus okoliščin slabega oprijema pnevmatik in zanašanja avtomobila. Pomemben del centra predstavlja tudi poslovna zgradba s tremi učilnicami za teoretični del izobraževanja, garažami in restavracijo.




Na poligonu boste imeli na razpolago prek 2,5 kilometra stez različnih voznih lastnosti. © Mojca Marot

 
Na leto pričakujejo čez 10 tisoč tečajnikov
Pod vodstvom izkušenih in v tujini usposobljenih petih inštruktorjev bodo na poligonu potekali tečaji varne vožnje za voznike osebnih vozil, motornih koles (tudi mopedov in skuterjev), tovornih vozil in avtobusov. Kmalu pa bodo uvedli še posebej prilagojene programe za različne skupine udeležencev v cestnem prometu (tečaji za zrele voznike,

 
 

Želimo si, da bi skupaj s centrom v Sloveniji zaživela tudi nova kultura vožnje – varne vožnje.

Janez Božič, direktor družbe AMZS, d.d.

 
voznice, mlade voznike in voznike začetnike, pa tudi za gibalno omejene voznike, voznike dostavnih avtomobilov, avtodomov in terenskih vozil, za ekološko vožnjo in podobno). AMZS center varne vožnje bo omogočil tudi programe za zaključene skupine tečajnikov (podjetja, posebne ciljne skupine) ter vsebine komercialne narave (predstavitve avtomobilov in podobni dogodki). Na AMZS pričakujejo, da se bo na letni ravni tečajev varne vožnje udeležilo 10 tisoč tečajnikov, samo letos pričakujejo 1500 tečajnikov vseh kategorij tečajev varne vožnje.

Za stezo so odšteli 11 milijonov evrov
Pri gradnji centra varne vožnje so sodelovali avstrijski strokovnjaki iz avtokluba ÖAMTC, ki imajo s tovrstnimi centri že več kot dvajsetletne izkušnje. Avtor arhitekturne rešitve je Franz Wurz, gradnjo poligona pa je prevzela avstrijska družba Technische Hydraulikgaerete GmbH. Poslovna zgradba je delo domačega gradbenika Gradisa skupine G. Gradnja centra varne vožnje se je začela julija lani, stala pa je 11 milijonov evrov.

Še pogled iz voznikove perspektive © Mojca Marot

 
Center bo pripomogel k varnejši vožnji
S centrom varne vožnje želi AMZS pripomoči k izboljšanju stanja varnosti na slovenskih cestah, kot je ob njegovem odprtju povedal direktor družbe AMZS, d. d., Janez Božič : "Slovenija z današnjim dnem dobiva enega od najsodobnejših evropskih centrov varne vožnje, za katerega smo prepričani, da bo pripomogel k povečanju varnosti v prometu na slovenskih cestah. AMZS si s svojim delovanjem že vse od svojih začetkov prizadeva izboljšati varnostne razmere v prometu, zato smo še posebej veseli, da danes prav mi odpiramo največji center varne vožnje ne le v Sloveniji, ampak na celotnem območju Jugovzhodne Evrope, ki bo učil in spodbujal povečanje prometne varnosti. Želimo si, da bi skupaj s centrom v Sloveniji zaživela tudi nova kultura vožnje – varne vožnje."

 

Preberite še...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.