Avto
90 ogledov

Najvarnejši avto leta 2015 je ...

Volvo XC90 Euro NCAP
O najvarnejšem avtomobilu, ki so ga testirali pri organizaciji Euro NCAP v letu 2015, ni dvoma.

Najvarnejši avto pod soncem je glede na teste organizacije Euro NCAP ta trenutek volvo XC90. Veliki švedski SUV je med 44 testiranimi avti lanskega leta dobil najboljše ocene za varnost odraslih potnikov (97 odstotkov) in pri aktivnih asistenčnih sistemih, kjer je kot prvi avto sploh dosegel vseh 100 odstotkov. 

Zelo dober je bil tudi v kategoriji varnosti za otroke, kjer pa so se zanimivo najbolje odrezali kombiji renault trafic/opel movano in citroën spacetouter/peugeot traveller/toyota proace. Vsi so dosegli 91 odstotkov vseh mogočih točk.

V kategoriji varovanja pešcev pa je najboljši ta hip roadster mazda MX-5, vendar velja pripomniti, da dosedanji testi sploh še niso jemali v ozir sistemov za aktivno prepoznavanje pešcev in samodejno zaviranje, kot jih ima vgrajene XC90 in še marsikateri drugi novodobni avto, temveč bodo ta testiranja pričeli izvajati šele letos. 

Zelo visoke ocene v vseh štirih kategorijah ocen so denimo dosegali še audi Q7, jaguar XF in XE, mercedes-benz GLC, toyota avensis ...

Skupaj je vseh pet zvezdic prejelo kar 28 od testiranih modelov.

Dve zvezdici leta 2015? Katastrofa!

Največje razočaranje lanskega leta je gotovo lancia ypsilon, ki je dosegla zgolj dve zvezdici, saj se je za moderne standarde med trki katastrofalno obnašala pri pasivni varnosti za odrasle, avto je praktično tudi brez vseh sodobnih aktivnih pomagal. 

Zgolj tri zvezdice so pospravili v prtljažnik že enkrat omenjen dvojec kombijev renault traffic/opel movano, pa fiat panda cross in BMW Z4. 

V prihodnjih dneh bo Euro NCAP predstavil podrobnejše rezultate po razredih, hkrati pa pojasnil tudi spremembe pri testiranjih za 2016. Kot je znano, bo največja novost testiranje samodejnih sistemov za prepoznavo pešcev, uvajajo se tudi nove testne lutke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.