Avto
792 ogledov

Največji evropski avtosalon blokirali aktivisti

Avtosalon Frankfurt protest Epa
Aktivisti uspeli opozoriti nase in na stranpota avtoindustrije na najpomembnejšem dogodku v Evropi.

Okoljski aktivisti so ta konec tedna protestno zaprli glavni vhod frankfurtskega avtomobilskega salona, s čimer so protestirali proti avtomobilskim koncernom in zahtevali spremembe v prometu. Med drugim so se zavzeli za mesta brez avtomobilov, brezplačen javni prevoz in izgradnjo kolesarskih stez.

Več sto protestnikov v belih oblačilih je med današnjim protestom sedelo na tleh ali stalo pred glavnim vhodom v salon, pri tem pa so v rokah držali napise z zahtevami kot "Odvzemite moč avtomobilskim koncernom" ali "Ulica je zasedena - sprememba v prometu zdaj".

Po besedah organizatorjev protesta je njihov namen z "mirnimi zaporami" motiti potek salona. "S tem izražamo jasno stališče proti uničujočemu prometnemu sistemu, za kar je ta največji avtomobilski salon na svetu sinonim," so povedali.

"Prava sprememba k podnebju prijaznemu prometu ni združljiva z interesi po profitu avtomobilskih lobijev," so še navedli.

Po podatkih policije je protest potekal mirno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Organizatorji avtomobilskega salona so obiskovalce prek Twitterja pozvali, naj namesto glavnega uporabijo druge vhode, a so protestniki zaprli tudi enega od teh.

Podoben protest se je odvil že v soboto, ko se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Mnogi so se v Frankfurt pripeljali na kolesih po avtocesti, ki so jo morali začasno zapreti. Po podatkih policije se je sobotnega protesta udeležilo 15.000 ljudi, medtem ko organizatorji navajajo število 25.000.

Avtosalon Frankfurt protest | Avtor: Epa Epa

Frankfurtski avtomobilski salon bo odprt do 22. septembra. V ospredju zanimanja bodo po pričakovanjih elektrificirane novosti največjih avtomobilskih proizvajalcev, ki jasno kažejo smer prihodnjega razvoja avtomobilske industrije.

Avtosalon, ki je nekdaj veljal za enega največjih na svetu in največji v Evropi, so letos že tako prizadele množične odpovedi udeležbe številnih avtomobilskih znamk, poleg tega pa je bilo podpovprečno tudi število predstavljenih novosti.

Avtosalon Frankfurt protest | Avtor: Epa Epa
Avtosalon Frankfurt protest | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 16:33 15.september 2019.

    A denar ki ga koncerni preko davkov plasirajo njim nazaj v obliki socijalk in free stanovanj ter drugih free ugodnosti, TEGA naj pa država pridrka na kolesih ???