Avto
5599 ogledov

"Najbolj neumni eko-teroristi na svetu"

Napad na Teslino tovarno pri Berlinu
1/4
Profimedia
Torkov požig ključnega daljnovoda, zaradi katerega bo Teslina tovarna pri Berlinu obmirovala kar za teden dni, je bila očitno kaplja čez rob glede tolerance do "okoljevarstvenikov."

Požig transformatorske postaje v bližini tovarne Tesla v Grünheideju pri Berlinu je zaustavil proizvodnjo za najmanj teden dni. V podjetju se bojijo, da bodo škodo šteli ne v milijonih, niti desetinah milijonov, temveč kar v stotinah milijonov. Vodja tovarne André Thierig je na tiskovni konferenci pred tovarno dejal, da trenutno še nimajo informacij o tem, kdaj bodo lahko znova zagnali proizvodnjo. "Gospodarska škoda je v visokem devetmestnem razponu. Zelo smo šokirani nad tem, kar se je zgodilo," je dodal.

Vse proizvodne linije v tovarni, v kateri izdelujejo tudi najbolj prodajan evropski model Y, so se ustavile, zaposleni so doma. Požig trafopostaje je povzročil tudi, da so brez elektrike ostali prebivalci v bližnjem mestu Erkner. 

Napad na Teslino tovarno pri Berlinu | Avtor: Profimedia Profimedia
Napad na Teslino tovarno pri Berlinu | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodja tovarne Thierig sicer delno odgovornost za napad pripisuje negativnemu razpoloženju v Grünheideju do načrtovane širitve obrata. "Ni neposredne povezave, vendar glede tega že dolgo ni bilo pozitivnega razpoloženja, temveč zelo kritično. To do neke mere spodbuja takšno vedenje."

Cilj: uničenje "tehnofašistov," kot je "Elend Musk"

Odgovornost za napad je prevzela levičarska ekstremistična skupina Vulkan. V sporočilu za lokalni berlinski časnik "Tagesspiegel" so skrajneži zapisali: "Skupaj bomo spravili Teslo na kolena. Odklopite se od Tesle."

V pismu so avtorji napačno zapisali ime šefa Tesle. "Ker je popolno uničenje Gigafactoryja in s tem izstrelitev "tehnofašistov", kot je Elend Musk (!), korak na poti k osvoboditvi od patriarhije."

Brandenburški premier Dietmar Woidke, ki pripada vladajočim socialistom, je napad na trafopostajo označil kot teroristično dejanje. Šef Tesle pa je na svojem omrežju X v nemščini napad označil za "zelo neumnega". Kot je še zapisal, gre verjetno za najbolj neumne eko-teroriste na Zemlji in lutke v rokah ljudi, ki se ne zavedajo dejanskih naravovarstvenih ciljev. Ne razume, da protestirajo proti izdelavi električnih, ne pa fosilnih vozil.

Že nekaj dni namreč v gozdu oziroma na pravcatih hišicah na drevesih v bližini Tesline tovarne kampira okoli 100 okoljevarstvenikov, ki ostro nasprotujejo načrtovanemu širjenju tovarne na gozdnati del. Tam so si postavili pravcato naselje lesenih hišk, ni pa jasno, ali imajo ti aktivisti kakšne povezave s skupino Vulkan, ki je prevzela odgovornost za napad. 

Minister za gospodarstvo zvezne dežele Brandenburg Jörg Steinbach je dejal, da bodo tabor v gozdu strogo nadzorovali in znova preučili opcije, kaj z njim. "To bi lahko pomenilo tudi konec tolerance." 

Napad na Teslino tovarno pri Berlinu | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj se je zgodilo

Ob 4.50 je na trafopostaji Steinfurt močno počilo, zagorel je električni steber. Gašenje se je zavleklo, ker so ob gorečem transformatorju odkrili šotor z opozorilom, na katerem je pisalo, da so tam zakopana eksplozivna sredstva, poročajo nemški mediji. Gasilci so se zato morali najprej umakniti, da so enote za odstranjevanje pirotehničnih sredstev najprej prečesale šotor z okolico in potrdile neobstoj nevarnosti.

Ker gre za glavni vod, ki napaja tudi Teslino tovarno, je posledično izpad elektrike ustavil eno največjih avtomobilističnih tovarn v Evropi, v kateri je zaposlenih 12.500 ljudi, v njej pa trenutno letno izdelajo 375.000 vozil, trenutno samo globalno uspešnico model Y.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Idioti 00:17 07.marec 2024.

    RAF in Ulrike Meinhofe še živijo !!!!!!!!

  • Pepe007 11:25 06.marec 2024.

    Skrajno levičarstvo je prineslo tudi eko neumnost. Mogoče je ta požig uvod v ponovni vzpon levičarskih teroristov po Evropi. Dobrih 30 let je, kar so dokončno uničili Rdeče brigade in Frakcijo rdeče armade, ki sta pobijali po Evropi. Pretežno nedolžne ...prikaži več ljudi, denimo zaposlene pri politikih (šoferje, varnostnike, kuharje).

  • Avatar Red Hiney
    red 11:17 06.marec 2024.

    Narodu kruha in iger... Električni avtomobili ne bodo rešili sveta, kvečjemu še dodatno prispevajo k onesnaževanju. Surovine izkopane v Afriki, z ladjami in letali prepeljane na kitajsko, kjer izdelajo elektronske komponente in baterije, potem se to pošlje naprej po svetu ...prikaži veču kjer se sestavijo nadaljnji sklopi... Kateri koli v EU izdelan avto na dizel ali benzin, povzroči manj CO2 v celi svoji življenjski dobi, kot pa eAvto še predno naredi prvi kilometer.