Avto
30 ogledov

Naprava, ki bi vaš avto ustavila na daljavo

Policijski lov EPA
Delovna skupina pod okriljem EU naj bi razmišljala o razvoju posebne naprave, ki bi policiji omogočila daljinsko ustavljanje vozil.

Naprava je omenjena v dokumentu Evropske mreže organov pregona, pristojnih za tehnološka vprašanja s področja varnosti (ENLETS), ki so ga pred kratkim objavili pri britanskem portalu za državljanske svoboščine statewatch.org.

V dokumentu z lanskega 4. decembra, ki so prišli v javnost šele te dni prek švedske organizacije za človekove pravice, je zapisano, da bo delovna skupina ENLETS poiskala tehnično rešitev, ki bi bila v prihodnosti "vgrajena v vse avtomobile na evropskem trgu".

Naprava naj bi policiji pomagala v primeru, ko voznik ogroža varnost drugih oz. ga ni mogoče ustaviti na varen način. "V večini primerov policija ne uspe uloviti kriminalcev zarad pomanjkanja učinkovitih in varnih tehnologij. 

Drugih podrobnosti v dokumentu ni navedenih, pri britanski radioteleviziji pa dodajajo, da takšne naprave verjetno ni pričakovati še najmanj naslednjih pet let. Dokument sicer predvideva, da bi morala imeti napravo vgrajena vsa vozila, ki se prodajajo na trgu EU.

Komentarjev 9
  • Branko Ošep 11:27 02.februar 2014.

    Ali ne veste, da te zadeve obstajajo že najmanj dve desetletji, vendar to uporabljajo prekupčevalci z drogo. Avto ti naenkrat crkne, ti po pomoč, tačas ti pa izpraznijo skrito robo. Malo razmišlajte preden kaj kritizirate

  • mkmorfius 22:48 01.februar 2014.

    kar naj jih nardijo... Jaz sam še čakam na avto, ki bo vozil sam! Tako bom šel lahko umeru na per in šel z avtom domov. Sam prstisnu bom tipko "HOME" ;) se mi že smeje... zato, ker me pol ...prikaži več nobem policaj ne bo mogu buzerirat...

  • depresija 22:37 01.februar 2014.

    KLOBO, KLOBO ccccc Kako, da nisi še kako čez komuniste zraven stisnu? Si buban? Drugače pa - DURDS, kaj je to? Si mislil DURS? DrobiŠ, kaj je to? Si mislil drobiŽ? PiUni, kaj je to? Si mislil piOni? eh Nema ...prikaži več veze, ni ti pomoči..