Avto
283 ogledov

Naprava, ki opozarja na bližino policije

Blue eye Target
Na trgu se je pojavila napravica, ki opozarja lastnika na morebitno bližino označenih in neoznačenih policijskih vozil, pa tudi drugih reševalnih služb.

Čeprav v nizozemskem podjetju Target trdijo, da je naprava blue eye mišljena predvsem kot varnostni pripomoček, saj da voznike že na daleč opozarja na možnost bližine vozila na nujni vožnji, v britanski policiji norijo.

  • Kako deluje? Video si lahko ogledate TUKAJ.

Naprava je v bistvu majhna škatlica, ki se jo namesti na armaturno ploščo. Blue eye prek patentirane tehnologije vsake štiri sekunde prisluhne morebitnim pulzom, ki jih postaje tipa Tetra stalno oddajajo. Domet naprave je okoli en kilometer okoli vozila. Če zazna omenjene frekvence, začne glede na jakost signala o tem s svetlobnimi in zvočnimi signali opozarjati voznika. Pri Targetu trdijo, da je primarni namen naprave v tem, da se lahko voznik med mestno vožnjo pravočasno pripravi na morebitni prihod vozila na nujni vožnjo, seveda pa je uporabna tudi izven mest. Ob tem poudarjajo, da naprava ne more dešifrirati pogovorov, le zaznava prisotnost.

Britanska policija za prepoved

A po poročanju Driving.co.uk v britanski policiji ne delijo istega mnenja, saj naprava seveda opozarja tudi na prisotnost policije, tudi takšne v neoznačenih policijskih vozilih, namenjenih nadzoru prometa in ki niso na nujni vožnji. Tamkajšnja policijska zveza je celo mnenja, da je imeti takšno napravo v avtomobilu v nasprotju z zakonom, saj da ovira učinkovit nadzor prometa.

Blue eye | Avtor: Target Target
V renomirani reviji Evo so sicer napravo na testu pohvalili in izpostavili njeno zanesljivost pri zaznavanju reševalnih in policijskih vozil. Ob tem izpostavljajo, da to ni naprava, zaradi katere bi se kdo počutil bolj samozavestnega za pritiskanje na plin, temveč pogosta opozorila na morebitno bližino policije in drugih reševalnih vozil delujejo prav nasprotno in pomagajo k bolj umirjeni in preudarni vožnji.

Slovenski policisti jo še niso videli

V Sloveniji z uporabo napravice ne bi smeli biti težav, saj tako kot naprave za zaznavanje (a ne tudi motenje!) radarskih in drugih merilnih naprav za hitrost ne krši zakona. Po pojasnilih Vesne Drole iz Generalne policijske uprave, so med vožnjo prepovedane takšne naprave, "ki zmanjšajo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila ali takšne, ki bi onemogočale delovanje merilnih naprav."

Droletova je sicer za zurnal24.si pojasnila, da se slovenski policijski z blue eyeom niti še niso srečali. 

Čeprav je blue eye v Sloveniji očitno legalen, pa ostaja še ena dokaj visoka ovira za njegovo množičnost - cena. Pri nas je na voljo za 990 evrov brez montaže.

Komentarjev 3
  • lazer999 19:12 06.november 2014.

    Me zanima po čem naj bi ta zaznal signal, sploh pa kriminalistov, ki imajo samo službeni telefon in luči

  • 4krogci 17:09 06.november 2014.

    za radarje se v italiji dobi motilec radarjev in si brez skrbi, sam pametn moreš bit da ga znas izklopit ko je treba, da te ne vlacijo po ksnih izrednih tehnicnih!Čeprou za nekatere bi bla pa ta napravic ...prikaži več super, saj sredi noči ne vidijo za sabo utripajočih luci resevalcev na nujni voznji in se zato ne umaknejo kljub lučem, blendanju, sirenam!!

  • tomaz 13:54 06.november 2014.

    To se pri nas nebi obneslo, bi bil skoz alarm..k je tok ilegalnih frekvenc v luft..