Avto
1189 ogledov

Našel se je najstarejši lev pri nas

Peugeot 203
1/12
Peugeot
Franci Planinec je s sinom Janom restavriral peugeota 203 iz leta 1951.

Pri slovenskem uvozniku za vozila Peugeot so letošnjo jesen, ko znamka praznuje 210 let delovanj, iskli najstarejše vozilo znamke Peugeot pri nas. In so ga našli. Gre za beli peugeot 203 iz leta 1951. Njegov lastnik Franci Planinec iz Zgornje Javoršice pri Moravčah je zmagovalec natečaja.

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot 3008 Razkritje Avto Razkritje: Nova podoba za peugeot 3008

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot 203 je kot simbol preporoda znamke leta 1948 presenetil javnost z modernostjo in tehnologijo, znak leva na pokrovu motornega prostora pa je bil videti, kot da požira kilometre. Peugeot 203 je bil obenem prvi model znamke s tehnologijo samonosne karoserije. Kot prvemu mu je uspelo preseči pol milijona proizvedenih primerkov.

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

P5008 Avto 5008 sledi manikuri in liftingu manjšega brata

Franci Planinec, zmagovalec natečaja, je bil prepričan, da je v Sloveniji še kak starejši peugeot. Strokovna komisija je za zmagovalca razglasila peugeota 203, ki ga je Planinec počasi obnavljal kakih osem let. Kakor pravi, je bilo še najlažje renovirati motor, saj sta s sinom Janom, ki mu je pomagal, oba izšolana avtomehanika. Zamudnejša opravila so bila menjave sicer redkih zarjavelih delov, kromiranje kosov pločevine in njihovo poliranje.

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot 508 PSE 508 PSE Avto V javnost so spustili najmočnejšega leva

Skoraj sedemdesetletni avto ima zanimivo zgodbo: pred desetletji ga je francoski lastnik pustil oziroma prodal na Hrvaškem, ker mu je odpovedal motor. Tam ga je odkupila carina, pozneje pa je prišel v slovensko last. Avto je bil hranjen v suhi garaži in je bil v dobrem stanju. Planinec pravi, da je imel smele načrte glede obnove, a se je vse skupaj malo zavleklo, dokler ga ni sin začel priganjati. Po osmih letih je avto prekrasen. V prtljažniku je rezervna pnevmatika, zadnjo klop pa se da podreti, tako da se vanj da spraviti smuči. »Pa še strešni prtljažnik ima in strešno okno,« doda Franci.

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

Peugeot 5008 GTline Avto Ljubljenec slovenskih družin

Peugeot 203 | Avtor: Peugeot Peugeot

Pod pokrovom se skriva 1,3-litrski štirivaljnik s približno 45 konjskimi močmi, kar je kar lepa številka za tiste čase. Ima štiri prestave: tri za naprej in vzvratno. Brisalci so motorizirani, imajo pa tudi možnost ročnega poganjanja. Ima 12-voltno napeljavo, a dva akumulatorja s po 6 volti. In avto se lepo pelje: brez težav gre 80 km/h, verjetno bi prišel tudi do stotice. Pri vsem tem pa ne trpi niti poraba, saj ne presega 8l goriva na 100 km.
 

Komentarjev 2
  • riluva 05:14 30.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • erawven 21:09 29.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks