Avto
66 ogledov

Natikači pomembnejši od varnosti

Ženska voznica z natikači Profimedias
Vožnja z neustrezno obutvijo dokazano lahko vodi v nesrečo. Policisti kljub temu brez možnosti, da bi vas kaznovali.

Kot kaže raziskava organizacija AMZS, se številni slovenski vozniki še ne zavedajo dovolj, kako pomembna je primerna obutev za varno vožnjo. Kar 58 odstotkov sodelujočih v anketi je tako navedlo, da poleti vozijo avtomobil tudi v natikačih, spol pa ne vpliva na to navado. 

Prometna zakonodaja sicer zelo na splošno opredeljuje, kako naj bi se glede oblačil in obutve vedel varen voznik, saj zakon o pravilih cestnega prometa pravi le, da "voznik ... med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila". In čeprav je ta 35. člen tisti, ki ga bodo policisti navajali, ko vas bodo zalotili s preglasno glasbo, masko, (vrvično) slušalko ali celo telefonom, pa si očitno ne upajo presojati, ali lahko vaša nepravilna obutev vpliva na obvladovanje vozila. Pri policiji tako uradno priznavajo, da "obutev voznikov ne predstavlja eksplicitne kršitve prometne zakonodaje, zato tudi ne razpolagamo s statističnimi podatki [o kršitvah] s tega področja."

Obujte si raje sandale

A strokovnjaki za prometno varnost na podlagi empiričnih preizkusov zatrjujejo, da je v nevarni situaciji, ko je bistvena nagla reakcija voznika, še kako pomembno, kaj imate na nogah. Pri AMZS tako pravijo, da pri običajni vožnji tudi natikači povsem zadostujejo za upravljanje stopalk. "Ko pa je potreben hiter pritisk na zavoro, se pogosto zgodi, da se vrh natikala zatakne ravno za stopalko zavore in vozniku onemogolči pravočasen pritisk ter s tem zaviranje." Zato so precej boljša rešitev sandali, ki so s paščkom na nogo pripeti tudi okoli gležnja. 

Pri AMZS sicer opozarjajo tudi tiste, ki vozijo bosi. Takšna vožnja je v nekaterih državah izrecno prepovedana, saj lahko pride do situacije, ko je pritisk bose noge na zavoro premalo odločen zaradi denimo kakšnega ostrega delca, ki se znajde med stopalko in stopalom. Že banalen oster kamenček lahko zaradi refleksa ob bolečini tako zelo poslabša možnosti na srečen razplet situacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.