Avto
94 ogledov

Natisni si avto v manj kot dveh dneh

3D avto
1/4
Profimedias
V ZDA so s pomočjo 3D tiskalnika v 44 urah naprintali delujoč avtomobil.

Razvoj 3D tiskalnikov prinaša s seboj nekatere neslutene možnosti. Eni z njimi natisnejo kar orožje, v medicini naj bi jih v prihodnje množično izkoriščali za izdelavo nadomestnih telesnih delov, sedaj pa so vstopili še na polje avtomobilizma.

V ameriški zvezni državi Arizona so tako s pomočjo 3D tiskalnika izdelali pravcati delujoči avtomobil, prvega tovrstnega na svetu. Seveda tiskalnik čisto vsega ni zmogel storiti sam, saj so kolesa s pnevmatikami, baterija, ožičenje, vzmetenje steklo in električni pogon še vedno izdelani na tradicionalni način, medtem ko je avtomobilska školjka vse delo nove tehnologije nanašanja materiala sloja na sloj črne plastike, ojačane s karbonskimi vlakni.

Tudi zato se avtomobil imenuje strati, kar v italijanščini pomeni "sloji". Vsega skupaj tako avtomobil sestavlja vsega 49 različnih delov, kar je neprimerljiva številka naprav 5.000 komponentam, kolikor jih je ponavadi zbranih na kupu v enem avtomobilu.

Strati je izdelalo podjetje Local Motors kar med mednarodnim tehološkim sejmom v Chicagu, s čimer so prikazali sposobnosti novega orodja znamke Cincinnati Inc, ki zmore izdelovati dele dolžine treh metrov in širine 1,7 metra. Toje precej več od danes poznanih 3D tiskalnikov.

Nared za vožnjo je bil v pičlih 44 urah. Dvosedežnik kot že omenjeno poganja elektrika, doseže pa hitrost 60 km/h. Z avtom pa imajo pri družbi resne namene, saj naj bi ga za okoli 14.000 evrov prihodnje leto ponudili na tržišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.